Увеличават се случаите на неврологично заболяване в Гватемала, което причинява мускулна парализа. Смъртните случаи са вече четири. Първите медицински тестове свързват тези симптоми с предишни стомашно-чревни инфекции, съобщава Voice of America (VOA).

Въпреки че причините все още се уточняват, проведените тестове показват, че пациенти са страдали от стомашно-чревно заболяване, причинено от бактерия, която може да се намира в пилешкото месо.

Ръководителят на отдел „Епидемиология” към Министерството на здравеопазването в страната Лорена Гоберн посочи, че бактериите могат да доведат до синдрома на Гилен-Баре.

Министърът на здравеопазването Оскар Кордон поясни, че са направили тестове не само на пилетата, но и на всички птици в района, включително и на водата в кладенците.

„Източниците на замърсяване могат да бъдат не само пилешкото месо, но и млякото, дори и зеленчуците, ако не са добре измити”, предупреди Гоберн. 

Загрижеността на медиците нараства, защото въпреки че по-голямата част от инфекциите са настъпили при възрастни, четвъртата потвърдена смърт е на дете под 8 години.

Местните здравни власти препоръчват засилени хигиенни мерки при приготвянето на храна, предаде Vesti.bg.