С тях 670 000 хора с увреждания вземат между 36,82 и 299,82 лв. на месец

Около 670 хил. хора с увреждания получават финансова подкрепа между между 36,82 и 299,82 лв. на месец. Тя се дава без подоходен критерий, а на база степента на увреждането и след изготвена индивидуална оценка на потребностите.

През 2024-а обаче изтича 5-годишният срок на индивидуални оценки на част от българите с увреждания. Това предупредиха от Агенцията за социално подпомагане и помолиха хората да си проверят документа.

Този вид помощ влезе в сила от 1 януари 2019 г. и от тази дата социалните започнаха да оценяват нуждите на хората, затова и сега е масовото им изтичане. Специално внимание се обръща на

хората с пожизнен ТЕЛК - повечето забравят, че тази оценка не е завинаги,

а също с 5-годишен срок. Става дума за около 35 хил. души.

Пожизненият ТЕЛК се дава предимно на възрастни хора, които са се пенсионирали с достатъчно стаж и възраст. За тях Законът за здравето определя пожизнено решение. Освен това от 2021 г. над 140 заболявания вече дават възможност на хората да се освидетелстват пожизнено. Това са състояния, при които увреждането се преценява като трайна и необратима.

“За да няма прекъсване в осигуряваната подкрепа, напомняме на хората с трайни увреждания да проверят сроковете на оценките си и при необходимост да подадат заявление - декларация в дирекция “Социално подпомагане”, напомнят експертите.

Това може да стане по настоящ адрес - лично или чрез упълномощено лице,

чрез лицензиран пощенски оператор, чрез електронна препоръчана поща, по електронен път чрез системата за сигурно електронно връчване или на електронната поща на дирекцията.

Какви са размерите на помощите, които зависят от оценката?

Най-висок размер получават хората с над 90 на сто степен на увреждане с право на чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност. Те вземат 299,82 лв. месечна финансова подкрепа по Закона за хората с увреждания.

За тези с над 90 на сто степен на увреждане с определена чужда помощ, които получават пенсия за инвалидност поради общо заболяване или поради трудова злополука/професионална болест размерът на помощта е 157,80 лв.

Хората с над 90 на сто степен на увреждане (без чужда помощ) получават месечна финансова подкрепа от 131, 50 лв.

За тези с от 71 до 90 на сто степен на увреждане размерът ѝ е 78, 90 лв., а за хората с от 50 до 70,99 степен на увреждане - 36,82 лв.