Имаше много проверки досега в "Пирогов".  Първата проверка беше само по документи, при втората имаше 19 насочени въпроса и 4 допълнителни, на които отговорихме. Нарушението е, че не трябва да се поставят лекарства, взети отвън. Това обясни зам.-директорът на "Пирогов" проф. Николай Габровски пред БНТ.

Това, което се е случвало, че 2 флакона са взети от майката от ИСУЛ, приложени са на пациента.  Специализантът се е свързал с хематолог от ИСУЛ, той му е казал да дойде някой и да вземе лекарството, разказа Габровски.

По думите на Габровски има такъв медикамент в "Пирогов", но контролът е затегнат и затова трябва консултация с хематолог. Смятам, че от медицинска гледна точка е свършено правилно. Колегата е действал по лекарска съвест, в интерес на пациента, категоричен бе зам.-директорът.

Не прилагаме този медикамент всеки ден, колегата е трябвало да звънне, да попита, защити го още Габровски.

Това е административно наказание, нарушение има при протоколите за изнасяне и внасяне на медикамента, уточни той.

По думите му болницата е пазила мълчание, защото не бяха приключили проверките. "Пирогов" трябва да дава кратки, ясни становища, дискусии може да има, но не да се разрешават казуси по телевизионните студиа, коментира неврохирургът.

Пътят за разрешаване ще мине през диалог, а не през конфронтация, смята той.

Няма да споря с майката на Даная, а с колегите, които писаха статуси във фейсбук. Това са колеги, които познавам от години, доверявали са ми случаи, но сега не питаха какво става, каза още Габровски.

Началникът на Клиниката по детска анестезиология и реанимация в „Пирогов" доц. Богдан Младенов обясни, че са направени всички възможни консултации с 15-годишното момиче.

Според него българският закон позволява специализанти да дежурят в болницата. "Има правила за анализ на такива ситуации. Много е лесно да гледаме назад и специалисти и неспециалисти да казват какво трябва да се направи. Но нека да се поставим на мястото на човека, който трябвало да вземе решение тогава, каза Младенов.

По думите на Габровски има правила, които се спазват, но не са точни. Специализантите са лекари, на които им е гласувано доверие, те не са неподготвени. Те виждат толкова много случаи, че добиват опит, където дори в Европа не могат да добият", каза Габровски.

Проверките влязоха в дълбочина до десетична запетайка, обясни той. Смъртта трябва да обединява, а не да разединява, коментира Габровски.