Детска градина със солна стая има в Разград от началото на годината. Новата придобивка в забавачка "Детелина" е изградена със средства от общинския бюджет – 20 хил. лв., и дофинансирана от бюджета на детското заведение.

Предложението да се използва халотерапия за опазване здравето на малчуганите е на ръководството на градината. Директорката Недялка Цанева обяснява, че това е метод за лечение, при който се влиза в солни пещери или изкуствено създадени солни стаи с халогенератори, които впръскват сух аерозолен натриев хлорид.

Халотерапията помага при лечение на респираторни и кожни заболявания, действа като метод за пречистване на дихателните пътища и белите дробове, отваря запушените дихателни пътища, стимулира, повишава и подобрява белодробния капацитет.

"Инвестицията в здравето на децата е много добра, играейки, те ще се закаляват и ще боледуват по-малко, ще използваме по-малко антибиотици", каза още Недялка Цанева. Според изследвания 40 минути в солната стая са равни на 4 дни на море.

След оглед е избрано свободно помещение за солната стая. Инсталирането на системата е извършено от пловдивска фирма. Оборудвана е и с масички, столчета и игри, с които децата да се занимават.

Интересът към солната стая е много голям. В нея по график за по 20 минути два пъти седмично влиза всяка от групите в градината, в която се обучават 130 деца от жк "Абритус". Това се случва под наблюдението на медицинските сестри в градината.