Протест с искане за оставка на директора на болница "Пирогов" се проведе тази сутрин на минусови температури. Майката на 15-годишната Даная - Ани Стоянова, стартира лична серия от протестни дни.

Тя коментира, че всеки ден от 9:00 до 17:00 часа ще бъде пред болничното заведение и ще настоява до последно за оставката на доктор Валентин Димитров.

"Обявих протеста си като личен и отчаян. Няколко дни ще бъде мирен, а след това ще втвърдим нещата, ако се налага. Много се надявам да не се наложи и доктор Димитров да послуша здравия си разум, морала и съвестта си. Да напусне поста си, защото в една нормална държава още след смъртта на Даная той би трябвало сам да си тръгне. Аз вече нямам друга работа. Ще стоя тук пред паркинга на тротоара. Няма да преча на работния процес на болницата, докато той не си тръгне", заяви пред БНТ майката на починалото момиче. 

15-годишната Даная, която страдаше от специфичното хематологично заболяване тромбоцитопения, изпадна в мозъчна смърт през пролетта на 2023 г.

След удар в леглото, майка й я е завела в болница "Пирогов". Там ги посреща специализант по неврохирургия, който прави рентген на момичето и заключва, че всичко е наред. Той казва на семейството, че Даная ще я боли главата от лекото комоцио и ги връща вкъщи. 

Ани Стоянова разказва, че дъщеря й не е оставена за наблюдение и не й е предписана терапия. Седмица по-късно, след непрестанни болки, се разбира, че има хематом и ги настаняват в отделението по неврохирургия. В "Пирогов" обаче се оказва, че е нямало налично лекарството, което спомага съсирването на кръвта и Ани е трябвал да ходи до ИСУЛ, за да вземе нужния медикамент. 

Коремен хирург преглежда Даная, след като тя започва да повръща кръв. По думите на Ани тя е имала контакт с медицинска сестра, но не идва неврохирург на визитация. На 6 май Даная е преместена в реанимацията. Според майката е пропуснато ценно време за операцията, която е можело да спаси живота на момичето.

Основното заболяване на момичето е дефицит на фактор VII на кръвосъсирването, както и че то се съпътства от второ хематологично заболяване – имунна тромбоцитопенична пурпура. И двете заболявания, независимо едно от друго, нарушават силно възможностите на организма за кръвосъсирване, поради което за тези пациенти има многократно повишен риск от неконтролируеми кръвоизливи във всички части на тялото, а хирургичните интервенции при тях се осъществяват само при крайна необходимост.

След смъртта на момичето, семейството й се съгласява да дари органите й. С бъбреците на Даная двама души получиха шанс за нов живот, а 17-годишно момче вече вижда, благодарение на нейните очи.