• При нас най-възрастната жена за инвитро бе на 57 г. Всяко осъзнато желание за дете трябва да се уважава, казва д-р Валентин Николов, гинеколог в "Св. Лазар"
  • Преди два века бабата на краля на Италия стряска Европа - ражда на 51 г. 

Историята на най-възрастната родилка - българската лекарка Красимира Димитрова, която си отиде, провокира такава "перфектна буря", че цунамито още дълго ще вилнее из социалните мрежи и медиите. Коментарите са в двете крайности - от разпни до осанна. "Прегрешението" според мнозина е, че на 5 май 2010 г., когато е 62-годишна, ражда близначки, тежащи 500 и 900 грама. По-малката не оцеля, а дъщеря сега е седмокласничка и е настанена в приемно семейство. Жената години наред се опитвала да си осинови дете и тъй като това се оказало невъзможно, тя се решава на този екстремен вариант. И тъй като никой не може да влезе "в обувките" на другия и няма право да го съди за каквото и да е, тук ще разкажем историите на част от най-възрастните майки в света, а също така и на някои от най-известните - сред тях има актриси, топмодели, принцеса, родила краля на Италия, др.

Безапелационно индийката Мангаяма Ярамати още дълго ще е най-възрастната майка в света, която роди своите рожби на 74 г. Въпреки това тя смело премина през процедурите, свързани с инвитро оплождането, след което на бял свят в клиниката в Хайдерабад се появиха здравите близнаци.

Но чудесата около нея не свършват дотук, тъй като Ярамати отдавна е преминала през менопаузата, лекарският екип прибягва до донорска яйцеклетка, оплодена със сперма на 82-годишния съпруг Раджаро. След това в поредица от филми и видеа медицинският екип споделя, че никой от тях не може да повярва как при тези условия всичко е преминало без никакви усложнения.

Сънародничката на Ярамати - Далджиндер Каур, е друг пример, че когато една жена си науми нещо, няма сила, която да я спре. 72-годишната индийка и 7 г. по-възрастният съпруг Мохиндер 50 години правели опити да имат деца, но безуспешно. Накрая дамата се подлага на лечение и благодарение на това на бял свят се появява синът им Арман, чакан цял половин век. И точно както у нас, така и в Индия, медиците и жената са подложени на безмилостна критика, защото така много възрастни дами ще последват примера . Но тя има и защитници, отстояващи изконното право на всеки да се радва на свои деца. Мангаяма Ярамати още дълго ще е най-възрастната майка в света, която роди своите рожби на 74 г.

Мангаяма Ярамати още дълго ще е най-възрастната майка в света, която роди своите рожби на 74 г.

През 2008 г. цяла Индия изтръпва, когато 69-годишната Раджо Деви Лоън се подлага на инвитро оплождане. Тогава тя не само че е най-възрастната, а и в процеса на лечението тя "почти умира". И точно когато всички са посърнали, че я губят заради твърдоглавието , тя радостно отваря очи и като феникс се възстановява, за да се порадва на малката си здрава дъщеричка. 7 години по-късно медии започват да я издирват и макар че я заварват да се грижи за Навийн в крайна нищета, Лоън споделя, че е безкрайно щастлива и гледа детето си с огромно желание. Както и че е жива само заради него. Отново през 2008 г. 70-годишната Омкари Панвар шокира Индия с думите, че със съпруга са решили категорично, че искат да имат син. Вече имали две възрастни дъщери и било крайно време да предприемат нещо, за да получат и мъжка рожба.

Думите буквално влудяват критиците , но други са готови на всичко, за да бранят правото на Панвар и Чаран. И понеже двамата не са кой знае колко заможни, инвитро процедурите се оказват непосилни за тях. Затова мъжът продава биволите, които им осигуряват прехраната, продава част от земеделската си земя, дава всичките си скромни спестявания и отделно тегли заем.

Когато се ражда малкото момченце, двойката нанася поредния си саблен удар срещу всички, които 9 месеца ги заклеймяват.

"Най-накрая ще си имаме мъжки наследник, който ще се грижи за земята", обявяват те. Шах и мат, този аргумент буквално е удар в десетката и ошашавените критикари остават безмълвни.

Ако някой си мисли, че дръзките жени се раждат само в Индия, бърка. В Африка през 2020 г. световното внимание е приковано от Маргарет Аденуга, която роди близнаци на 68 г. Просто предишните инвитро процедури се провалили. Когато медиците я предупредили, че има риск за здравето , тя отсякла, че всичко си струва, само и само да прегърне своите дечица. С мъжа Ноа опитвали да станат родители от 1974 г., но без успех.

САЩ също се разписаха със скандално майчинство. Испанката Мария де Лара цял живот търсела подходящия "принц", за да има деца и на 66-годишна възраст вече се отчаяла. Купила си билет за Лос Анджелис, избрала модерна клиника за лечение на безплодие, разкрасила се, за да изглежда по-млада и смело излъгала за възрастта си. Семейството я заклеймило, че постъпва безотговорно, но в продължение на една година Мария била най-щастливата жена на света със своите две близначета. За лош късмет тя се разболява и умира, а племенникът и съпругата му поемат грижата за бебетата.

Румъния, както и България също имат своята възрастна родилка. На 66 години Адриана Илиеску ражда своята дъщеря след десетгодишни опити да забременее. Когато е запитана от медиите на какво разчита, тя само свила рамене и казала, че в семейството има много дълголетници, затова изразила надежда, че ще види как дъщеря расте.

Малко по-млада от нея е индийката Бхатери Деви Сингх, която през 2010 г. ражда тризнаци, а съпругът обявява, че е най-щастливият човек, тъй като 40 г. са се опитвали да имат деца.

Британката Елизабет Адени е омъжена, но след като 40 години не могат да имат свои рожби, се развеждат. Тя обаче изобщо не смята да се отказва от голямата си мечта и чевръсто хваща самолета за Украйна, тъй като в Англия инвитро процедурите са забранени за дами над 50-годишна възраст. Благодарение на това Елизабет успява да роди и отгледа сина си, наемайки бавачка, докато тя с твърда ръка управлява компанията си за пластмаса в кралството.

Почти като нея и германката Анегрет Рауниг роди на 65 г., но четиризнаци и по този начин децата се увеличиха от 13 на 17. Медиците в Германия директно отказали помощ, тъй като се опасявали, че организмът вече не е така силен, за да издържи още раждания, но това изобщо не спряло Анегрет. И тя като Елизабет Адени си купила билет за Украйна и въпреки всички обвинения, че не е с всичкия си, тя победоносно обяви пред медиите, че всеки трябва да живее така, както иска, и никой няма право да се бърка на останалите. Вероятно това е алгоритъмът - да бъдем заедно, без да изпадаме в ярост, че някой е избрал да живее по своя начин.

Преди два века бабата на италианския крал стряска Европа, раждайки на 51 г. 

Модата да се ражда късно не е отсега. Пионер е бабата на първия крал на обединена Италия.

Принцеса Мария Кристина от Саксония се омъжва за Чарлз Емануел, принц на Кариняно, и от брака им се раждат две деца. Момчето Чарлз Алберт по-късно ще стане крал на Сардиния, а дъщеря Елизабет Савойска се омъжва за ерцхерцог Райнер Йосиф Австрийски и така става леля и свекърва на първия крал на обединена Италия Виктор Емануил II.  Д-р Валентин Николов, гинеколог в болница "Свети Лазар"

Д-р Валентин Николов, гинеколог в болница "Свети Лазар"

Чарлз Емануел обаче умира през 1800 г. и 10 г. по-късно, когато Мария Кристина е 40-годишна, се омъжва за Юлий Максимилиан дьо Монтлер. От брака си те имат пет деца, като петото се ражда, когато тя е на смайващите за времето си 51 г.

Повече от столетие по-късно, през 2010 г., избухва голям скандал, когато италианската певица Хедър Паризи обявява, че на 50 г. чака близнаци, въпреки че вече е майка на две дъщери на 16 и на 10 г. Медиците на Ботуша допускат, че зачеването е станало в Испания, Гърция, Украйна или Русия, където има центрове за даряване на яйцеклетки. Тя опровергава:

Всичко стана естествено, съпругът ми е на 42 г.

Въпреки че Паризи е в перфектна форма и води програми на RAI, медиите буквално я разпъват на кръст с въпроси от типа: Редно ли е баби да стават майки?

3 г. след нея 50-годишната британска актриса Тина Малоун ражда момиченце от съпруга си Пол Чейс, който е на 31 г. Жената също е подложена на линч в кралството.

Същата година на 56 г. италианската певица Джана Нанини ражда първото си дете - момиче на име Пенелопе. Тъй като тя се подлага на лечение за безплодие, успява да забременее по естествен начин напук на годините.

През 2015 г. американската певица Софи Хоукинс роди второто си дете 50 г. Стигнала до успех, защото преди години замразила яйцеклетки. Тя признава, че леко се страхува дали ще издържат кръстът и краката да тича след малкото.

Топмоделът Брижит Нилсен също смразява феновете си, раждайки петото си дете през юни 2018 г., когато бе на 54-годишна възраст. И тя подобно на Хоукинс предвидливо е замразила яйцеклетки, когато била на 40 г., и благодарение на това с петия съпруг след 14-годишни опити успяват да имат свое дете.

По-различен е случаят на прочутата фотографка Ани Лейбовиц, снимала кралица Елизабет II. Отчаяна, тя признава, че се е подложила на инвитро процедури, за да успее да роди на 51 г. дъщеря си Сара. Изводът е, че неистовото желание за деца не признава никакви граници и вероятно все повече сред известните ще се възползват от иновациите, за да се докоснат до това щастие и на по-късна възраст.

ИНТЕРВЮ

Д-р Валентин Николов, гинеколог, "Св. Лазар":

При нас най-възрастната жена за инвитро бе на 57 г.

Всяко осъзнато желание за дете трябва да се уважава. При дама на 46 г. имахме успешно раждане, казва той 

Принцеса Мария Кристина, която става баба на краля на Италия.
СНИМКА: ПУБЛИЧЕН ДОМЕЙН
Принцеса Мария Кристина, която става баба на краля на Италия. СНИМКА: ПУБЛИЧЕН ДОМЕЙН

- Д-р Николов, на колко години бе най-възрастната пациентка, която е идвала при вас за инвитро?

- На 57 г. Между 30 и 40 години е средната възраст на дамите, които прибягват до инвитро.

- Най-възрастната жена, родила успешно при вас, на колко години е?

- На 46 г.

- Каква е вероятността за успешно забременяване на жените след 45, след 50, след 55 и след 60 г.?

- Всяко осъзнато желание за бременност независимо от възрастта трябва да бъде уважавано и да му се обърне необходимото внимание.

Трябва обстойно и с нужния професионализъм, етика и морал да се уточнят най-важните моменти от стимулирането на овогенезата, инвитро процедурата и съответно износването на бременността и раждането. Когато жената влезе в менопауза, естествено, че е по-трудно. Не е невъзможно. Процентът на успеваемостта е нисък. По-често се пристъпва към програми за донорски яйцеклетки.

- Има ли рискове от инвитро за здравето на жената след 50 години?

- Големи рискове няма. Рисковете идват от хормоналната стимулация. Те са пренебрежими при пациентки в добро здравословно състояние.

- А за здравето на бебето, ако е родено от майка над 50, 60 години?

- Когато жената забременее, се правят генетични тестове. В днешно време това са кръвни тестове и не са инвазивни. Лесно се взима кръв и имаме точен отговор за състоянието на плода. Тест за тромбофилия се прави задължително, което ни показва дали има риск от спонтанен аборт. Ако има тромбофилия, се профилактира с антикоагуланти и опасността се избягва. За предпочитане е пациентки в тази възраст да родят контролирано със секцио. Бременността трябва регулярно да се наблюдава, както при всички останали бременности. За бебетата неонатолозите трябва да имат информация за бременността и болницата трябва да има готовност, ако тръгне да се ражда преждевременно, да може да се реагира адекватно.