Две години отнема признаването на дипломата и явяването на изпити по български

Детски хирург от Украйна - д-р Игор Прохоров, вече от седмица работи в университетската болница "Медика" в Русе.

Д-р Прохоров е от Харков - един от най-тежко засегнатите от войната градове. Бяга от Украйна още в началото на войната - през март 2022 г. Първо отишли в Пловдив, където дъщеря му имала приятелка. Живели при нея няколко седмици, а после си намират апартамент.

"Спомените са трудни. Живях в Харков. За съжаление от първите дни беше засегнат много силно от ракетни удари. Моята болница беше засегната. Първите дни болницата не беше засегната, лекарите правеха операции на децата. После имаше ракетен удар директно по болницата. Началничката на болницата направи евакуация на децата. След това всички лекари заминаха за друга болница, аз останах единственият хирург. Бях болен, имах отит на лявото ухо", спомня си д-р Прохоров.

В Русе е от само една седмица. Дошъл е по покана на болницата. Работи в общата хирургия, макар да е детски хирург. Преди да бъде допуснат да работи обаче той е държал два изпита по български език, а дипломата му е била призната и у нас.

"Чувствам се добре в Русе, много комфортно. Радвам се, че се намирам тук и работя в такава хубава болница", каза лекарят пред Нова тв.

Д-р Прохоров е осмият украински лекар, започнал работа в русенската болница "Медика". От болницата обясниха, че са направили всичко възможно да назначат всички украински лекари, потърсили ги от началото на войната. Тези, които все още чакат признаване на дипломата или да се явят на изпит по български, се назначават за болногледачи или технически сътрудници. От болницата обясниха, че явяването на изпити и признаването на дипломата отнема около две години и призовават за намаляване на този срок.