"То си е отредено до колко години една жена може да зачева и ражда, жалко за детето.", коментира мъж във фейсбук  след публикуваната от "24 часа" новина за най-възрастната родилка в България, която почина миналата година.  

Случаят предизвика оживена дискусия в социалната мрежа относно това дали е редно жени в напреднала възраст да стават майки. Много потребители изразиха възмущението си от решението на д-р. Красимира Димитрова да роди деца на 62 години.

Мнозина отсъдиха, че това е пример защо не трябва да се върви срещу човешката природа, наричайки бременността на доктора експеримент.

Друг потребител заключи, че: "Сега детето ще го местят от институция в институция и накрая ще се стигне до там, че ще излезе на улицата и ще има още един просяк. Затова не трябва да се разрешава на възрастни хора да осиновяват или да преминават през ин витро процедури". 

Въпреки негативната вълна от коментари, която заля новината, се срещат и мнения, подкрепящи родилката. 

"Много хора имат деца над 40 г. в днешно време, особено в страни, в които разчиташ сам да си гледаш децата, а не да ги даваш на бабите. В България масово децата се отглеждат от баби, каква е разликата?", пита един от потребителите, допълвайки, че не вижда нищо лошо в ситуацията. 

"Нямаме право да съдим и редим тежки обвинения! Да е живо и здраво детето!", пожелава му се в социалната мрежа.

Друг потребител споделя, че макар и късно, Димитрова е изживяла най-красивото чувство - майчинството.

През 2010 г. на 62 г. д-р Красимира Димитрова роди близнаци след ин витро процедура. Момиченцата й Мери и Жаклин бяха недоносени - 900 г. и 500 г. По-малката скоро след това почина.

Още когато психиатърката роди, това предизвика буря в обществото - редно ли е толкова възрастна жена да ражда, какво ще стане с детето след като тя почине. Късане на ризи имаше и в парламента, и в политическите партии и това предизвика промяна в правилата - прие се жени над 43 г. да нямат право на държавно финансиране за ин витро. А самата процедура да се разреши само за жени, които не са навлезли в менопаузата, дори ако си плащат.

Миналата година Димитрова припада в дома си, а Мери вика спешна помощ. Откарват майка й в болница, но не успяват да я спасят, разказаха пред сайта ни русенци. Мери днес е вече седмокласничка и живее в приемно семейство, споделя, че се чувства добре там, научи "24 часа".