Предпазните колани за бременни, които обещават да предпазят бебетата при автомобилни катастрофи, причиняват повече вреда, отколкото полза. Това става ясно от ново проучване на Touring. "За наша изненада ударът върху корема и таза всъщност е по-силен в случай на сблъсък", се казва в съобщението след проведените тестове. От организацията обясняват как е възможно подобно нещо и как бременната жена може да се закопчае най-добре.

"С този специален колан вие седите удобно и вашето неродено дете е напълно защитено", пише в рекламите на специалните колани за бременни, предлагани в интернет за около 50 лева. Всички производители на тези колани обещават почти едно и също нещо: поставяне на класическия колан под корема и по този начин създаване на по-малко "дърпащо" усещане.

В интернет масово се предлагат колани заа хора с големи кореми за около 30-ина евро. Снимки: ADAC
В интернет масово се предлагат колани заа хора с големи кореми за около 30-ина евро. Снимки: ADAC

Но според изследването на Touring и неговия немски дъщерен клуб ADAC, това е направо опасно.

"Блъснахме нашата тестова шейна челно при 50 км/ч и след това погледнахме удара върху тялото на водача. Накрая сравнихме резултатите с тези на класически колан. Четирите тествани колана за бременни - и тези с ластик, и такива с кукичка не вършат това, което обещават. Никакъв тип колан не успя да се задържи под корема при удара. Напротив, коланите всъщност увеличиха натиска върху бебето. Коремът и тазът на бременната бяха подложени на по-голямо натоварване. Коланите, които използват пластмасова или метална кука между краката, също представляват допълнителен риск. Пластмасовите кукички се отчупиха по време на краш теста, а металните кукички отдолу допълнително натискаха стомаха на бременната. Производителите на такива системи отговарят на притесненията на родителите и твърдят, че предпазният им колан повишава безопасността. Очевидно не можем да подкрепим това след този краш тест", е мнението на Йост Кесеманс, говорител на Touring.

Трябва ли тогава бременната жена да не слага предпазен колан?

„Не, това е животозастрашаващо за майката и детето. Препоръчваме да носите класическия триточков колан. Изследванията показват, че не оказва натиск върху бебето и предлага сигурна защита в случай на инцидент. Освен това, това не увеличава риска от нараняване", казват специалистите.