Европа е най-големият консуматор на кокаин. В последните 2 г. се измениха източниците на този наркотик. Най-големите снабдители досега бяха Колумбия и Венецуела, но трафика оттам вече намалява и се е изместил откъм Еквадор и Панама.

Това разказа пред Би Ти Ви началникът на отдела по борба с наркотрафика в "Гранична полиция" Стефан Бакалов.

Миналата седмица ирландските власти арестуваха екипажа на товарен кораб заради намерен близо половин тон кокаин на стойност над 21 млн. евро. Оказа се, че сред задържаните има петима българи, а самият кораб се управлява от "Български морски флот" (БМФ).

Когато става въпрос за такива сделки, сами разбирате, че няма как да знае целият екипаж. Често един от начините е пратките да бъдат изхвърлени с джи пи ес преди да корабът да акостира, а след това те да бъдат изтеглени, разказа Бакалов. Той обясни, че най-голямото количество, което с екипа му са задържали наведнъж е около 1 т марихуана. За цялата 2023 г. те са задържали около 7 т от този вид наркотик.

Властите отчитат ръст именно в трафика на марихуана. С нея се злоупотребява и най-масово, разказва експертът. Тенденция в момента пък е да се пушат вейпове с известно количество канабидиол в тях.

Модата с фентанила завладя САЩ преди няколко години. От опит знаем, че това, което се случва там, навлиза към Западна Европа, а после и при нас. Затова вече пета година имаме сериозна кампания и информираме децата какви рискове има употребата му. Предполагам, че с това забавихме малко навлизането у нас, каза Бакалов.

Преди повече от 20 г., когато започнахме тези разяснителни кампании, знаех, че ще ни е трудно. В последните години успяхме да намерим формулата, за да говорим с учениците и да ги убеждаваме. Днешните деца са много сензитивни и добре осведомени, трудно е да бъдеш убедителен, ако не си навътре в темата. Цялото ни общество трябва да помага на децата. Ако позволим огромна част от тях да бъдат подвластни на наркотиците, ни очаква много тежко бъдеще, категоричен бе той.