Сърдечно-съдовите заболявания протичат при жените по-различно, тъй като сърцето е по-малко от мъжкото сърце и артериите са по-тънки. Ако при мъжете остра гръдна болка е признак за инфаркт или коронарна болест, то при жените такава болка не винаги е свързана с коронарен инцидент. При жените обикновено страдат малките съдове. В съвременната медицина жената минава на първичен преглед чрез скенер или ЯМР, за да се диагностицира правилно. Това каза кардиологът доц. Красимира Христова в студиото на "Пулс" по "Нова нюз".

Жените между 45-55 години страдат от сърдечно-съдови проблеми много повече от мъжете в тази възраст, каза лекарят.

Трябва да се правят профилактични прегледи, да се спрат цигарите, алкохола, да се повиши физическата активност, например, разходка от 30 минути на ден е достатъчно за здравето на сърцето, каза доцентът. Лекарят посочи, че силният стрес оказва голямо влияние върху кардиологичното здраве.

Христова посочи, че наследствеността при сърдечно-съдовите заболявания не трябва да бъде пренебрегвана, заради това трябва да има превенция и профилактика. Тя поясни какви изследвания трябва да направят жените.

Доц. Христова разказа повече за Световния конгрес по ехокардиография и мултимодална диагностика.