Хепато-панкреато-билиарната система, която обхваща черния дроб, жлъчния мехур и жлъчните пътища, играе централна роля в нашата храносмилателна система. Сред тези органи, черният дроб е основният детоксикиращ орган в нашето тяло, произвеждащ голямо разнообразие от хормони, ензими и биологични компоненти. Панкреасът от своя страна има двойна функция – ендокринна и екзокринна. Неговата ендокринна функция регулира нивата на кръвна захар чрез производство на инсулин и глюкагон, докато екзокринната му функция подпомага храносмилането в тънките черва чрез секретиране на храносмилателни ензими. Жлъчният мехур съхранява жлъчен сок, произведен от черния дроб, и го освобождава в тънките черва при необходимост.

Хепатобилиарните заболявания варират от хепатит и цироза до камъни в жлъчката и панкреатит. Най-критичните и животозастрашаващи заболявания обаче често са свързани с рак, особено чернодробни тумори и рак на панкреаса. Д-р Гюралп Онур Джейхан, известен специалист в областта на гастроентерологията и хепатологията в Турция, който работи в Acıbadem Health Group, заяви: „Навременната диагноза и ефективното лечение са от първостепенно значение за управлението на тези заболявания“.

Често срещани оплаквания и диагностициране на хепатопанкреатобилиарни заболявания

Чести оплаквания, свързани с хепатобилиарни заболявания, обикновено включват коремна болка, умора, жълтеница (пожълтяване на кожата и очите), тъмна урина, светли изпражнения, гадене, повръщане, повишена температура, втрисане, сърбеж по кожата, загуба на тегло и липса на апетит.

Диагностицирането на хепатопанкреатобилиарно заболяване включва редица процедури, включително задълбочено проучване на медицинската история, физически преглед, кръвни изследвания и образни изследвания като ултразвук, компютърна томография (КT) и ядрено-магнитен резонанс (ЯМР). Възможно е да се извършат и биопсии за изследване на подозрителни маси на клетъчно ниво.

Хирургично лечение на хепатопанкреатобилиарни заболявания

За лечение на заболявания на хепатопанкреатобилиарната система могат да се извършват различни операции. Оперативната намеса зависи от вида и стадия на заболяването, общото здравословно състояние на пациента и преценката на хирурга.

Чернодробни операции

Резекция на черния дроб (хепатектомия): Този вид операция включва отстраняване на част или целия черен дроб. Може да се извърши при рак, цироза или друго сериозно чернодробно заболяване.

Трансплантация на черен дроб: Чернодробна трансплантация се прилага при напреднало чернодробно заболяване или чернодробна недостатъчност. При нея увреденият черен дроб на пациента се заменя със здрав дроб от донор.

Панкреатична хирургия

Хирургия на Уипъл: Вид операция, при която се премахват по-голямата част от панкреаса, жлъчния мехур, част от дванадесетопръстника и близките лимфни възли. Често се използва за лечение на рак на панкреаса.

Дистална панкреатектомия: Включва отстраняване на опашката и тялото на панкреаса. Може да се използва за лечение на тумори на панкреаса.

Хирургия на жлъчната система

Холецистектомия: Операция за отстраняване на жлъчния мехур. Прилага се при камъни в жлъчката, възпаление или други проблеми с жлъчния мехур.

Холедохектомия: Това е вид операция за заболявания на холедоха (главния канал на жлъчните пътища), обикновено за отстраняване на тумори в жлъчните пътища.

В допълнение, жлъчните и панкреатичните пътища могат да се свържат отново с червата, за да се облекчи жлъчната обструкция или след операция (хепатобилиарна панкреатична анастомоза).

Цялостен подход към хепатобилиарния рак

Всяка хирургична процедура носи известни рискове, ползи и потенциални резултати. Лечението на онкологични заболявания на хепатобилиарната система е многостранен и сложен процес. Ето защо, прилагането на комплексен подход е от решаващо значение за постигане на възможно най-добрите резултати при лечението на тези видове рак. Медицинският екип обикновено включва хепатобилиарни хирурзи, онколози, специалисти по образна диагностика, патолози, гастроентеролози и специализиран помощен персонал.

В Acıbadem Health Group се прилага холистичен подход, когато се отнася до сложни случаи, засягащи хепатобилиарната система. Благодарение на опита на известни специалисти като проф. д-р Гюралп Онур Джейхан и проф. д-р Мерт Еркан, в Acibadem Турция се предлагат съвременни и ефективни методи за лечение, които имат за цел да подобрят качеството на живот на хората, борещи се с хепатобилиарни заболявания.

За допълнителна информация и консултация:

Тел. 02 851 1228

https://acibadem.bg

www.facebook.com/AcibademHospitalsGroupBulgaria