За първи път в България бе направена имплантация на безжичен пейсмейкър директно в дясна камера на сърцето, съобщиха от умбал „Св. Анна".

Доц. Васил Велчев и д-р Николай Бонев от Клиника по кардиология на УМБАЛ „Св. Анна" са направили за първи път у нас имплантация на безжичен пейсмейкър директно в дясна камера на сърцето с достъп от бедрена вена. Консултант на операцията, която продължи близо два часа, бе проф. Пшемислав Митковски от Университета в Познан (Полша). Анестезиологът, който обезпечаваше имплантация беше д-р Виктор Дечев от КАИЛ на УМБАЛ „Св. Анна" - София АД, а екип на Клиника по кардиохирургия на болницата беше подсигуряващ за операцията.
Двама пациенти (мъж на 67 г. и жена на 72 г.) бяха първите в страната, които получиха достъп до това най-съвременно лечение. Мъжът беше с тежка инфекция на сърцето, породена от имплантирани преди седем години кардиостимулатори, а жената - с тежък синкоп при брадиаритмия. И двамата вече са в добро състояние и нямат усложнения, съобщават от болницата.

 Операцията е нова за България, че тепърва предстои заплащането и по НЗОК.