Бившият топмодел Карла Бруни призова жените да си правят редовно мамография. „Една от всеки осем жени ще има рак на гърдата подобно на мен самата”, написа в инстаграм съпругата на Никола Саркози. На селфито си пред огледало тя показва своята рентгенова снимка и агитира жените да използват за контролни прегледи последните дни на октомври. Това е месецът, посветен на предизвикването на повече чувствителност към превенцията на заболяването.

Не за пръв път родената в Торино преди 55 години италианка агитира жените към профилактика. Неотдавна в друга своя публикация в инстаграм Карла разказа, че преди 4 г. е открила, че има тумор на гърдата и че вследствие на това се подложила на хирургическа операция, на радио- и на хормонална терапия. „Следвах обичайния начин за лекуването на този тип тумор”, написа Бруни.  Бившият топмодел показва надпис, разказващ за заболяването й КАДЪР: Инстаграм/carlabruniofficial

Бившият топмодел показва надпис, разказващ за заболяването й КАДЪР: Инстаграм/carlabruniofficial

Тя допълни, че била късметлийка, защото когато го открили, ракът й все още не бил агресивен. „Защо не беше агресивен? Чисто и просто, защото не е имал време да стане такъв...На практика всяка година на една и съща дата ходя на мамография”, обясни съпругата на бившия френски президент. За да предизвика чувствителност към проблема, итало-французойката започна сътрудничество с Института по онкология на гърдата в Париж. „Ако не си правех това изследване всяка година, сега щях да бъда без лявата си гърда”. Бруни заключава, че с това съобщение в социалните мрежи не възнамерява да разказва за личния живот и за подробностите от здравето си, поради което доста се колебала, преди да го напише. Карла допълни, че иска да отправи фундаментално послание до жените да си правят мамография всяка година. „Вашият живот зависи от това”, уверена е Бруни.