Спасиха две жени на 43 и 57 г., както и мъж на 41 години

Трима българи получиха втори шанс за живот, след като родителите на 18-годишното момче, което пострада тежко при катастрофа в центъра на Пловдив и изпадна мозъчна смърт, дариха органите му.

Донорството се реализира в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив с координатор д-р Костадин Чифлигаров, информираха от Изпълнителна агенция "Медицински надзор".

Фаталният инцидент стана вечерта на 25-и срещу 26 октомври на кръстовището на бул. "Цар Борис Трети Обединител" и ул. "Граф Игнатиев".

Мерцедес, управляван от връстник на младежа с 15-дневен стаж зад волана, не спря на знак стоп и беше пометен от кола, идваща от Сточна гара. Спътникът беше откаран в УМБАЛ "Св. Георги" в критично състояние.

С органите му беше извършена трансплантация на 43-годишна жена в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“. Екип на Военномедицинска академия пък извърши чернодробна трансплантация на 57-годишна, а медицински специалисти в УМБАЛ „Лозенец“ присадиха бъбрек на 41-годишен мъж.

Министерството на здравеопазването и ИА „Медицински надзор“ поднасят искрени съболезнования към близките на младия мъж и изразяват благодарност и уважение за взетото в тежък за тях момент благородно решение да спасят човешки животи. Благодарност изказваме и на екипите на лечебните заведения, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация.