• Те ги рекламират като успешно средство за отслабване. По същата причина ги изписвали и клиники за детоксикация и диетолози
  • Живеещи в чужбина българи купували много опаковки антибиотици

Не спекуланти, не хаос в здравната система, нито пък вносители са виновни за острия дефицит на лекарства срещу диабет. Причината медикаментите да изчезнат, колкото и невероятно да звучи, всъщност са големите звезди в попфолка, които гласно и негласно рекламираха, че успешно отслабват чрез тях.

Всичко започва преди около 2 години, разкриват пред “24 часа - 168 истории” специалисти в бранша и аптекари. Дотогава методът не е бил популярен и важните за диабетиците лекарства не са липсвали. В края на 2022 г. известни фолкпевци започват да дават интервюта и се хвалят с перфектните си фигури. В “Шоуто на Николаос Цитиридис” гост през ноември бе Деси Слава. В отговор на комплимента на водещия, че изглежда перфектно,

тя разказва, че е имала

хормонални проблеми

след раждането на сина си

преди 5 години. Но успешно овладяла напълняването с хапчета. Деси Слава се похвали пред Николаос Цитиридис, че е оправила хормоналния си дисбаланс и така е влязла във форма.

Деси Слава се похвали пред Николаос Цитиридис, че е оправила хормоналния си дисбаланс и така е влязла във форма.

В същото време фолкпевицата сподели, че е разбрала от странни сайтове, че рекламира медикаменти за отслабване. “Не съм участвала в такива, дори съм убедена във вредното им въздействие”, заяви още фолкдивата. Разчитала само на препаратите срещу хормонален дисбаланс.

Също чудодейно отслабване предлага страницата на колегата ѝ Азис в социалните мрежи. Двамата показаха новия си общ клип с песента “Брутален” през септември миналата година в идеален външен вид. В профила на певеца името на конкретен препарат не е споменато. Но ендокринолози предупредиха, че много диетолози са започнали да изписват безконтролно важния за диабетиците оземпик. Не за медицински нужди, а за сваляне на килограми и поддържане на форма.

Той струва около 200 лв., бие се като инжекции и опаковката стига за около месец. От уста на уста се разпространява информацията, че в София имало кабинет, в който било

възможно закупуване

на еднократна доза.

Даже я биели на място, но струвала също 200 лв. - 4 пъти по-скъпо от месечната опаковка. Не е ясно дали човекът, който ги предлага, е медицинско лице и дали изисква рецепта.

По принцип Националната здравноосигурителна каса покрива разхода при медицински проблем. За диабетиците е изключително важно да контролират нивото на кръвната захар, тъй като имат намалено производство на хормона инсулин и увеличената глюкоза може да доведе до много сериозни проблеми, включително сърдечносъдови. Той е една от най-честите причини за смърт в световен план. Болните от диабет трудно намират необходимите лекарства в аптеката.

Болните от диабет трудно намират необходимите лекарства в аптеката.

Оземпик увеличава производството на инсулин, намалява кръвната захар и така регулира хормоналния дисбаланс. Установено е, че сваля килограмите, но не е одобрено за използване с цел отслабване. Според специалистите напоследък се забелязва истински бум в търсенето на оземпик.

В най-различни групи в социалните мрежи се търси непрекъснато. Включително има хора, които искат да си го набавят без рецепта от Турция и питат дали е възможно. Освен това се продава от неидентифицирани профили с молба да се пише лично съобщение за доставката.

То е от по-ново поколение, като по-старата му генерация за лечение на диабет е саксенда. В Западна Европа вече то не се изписвало. У нас ги внася една и съща фирма. Двата препарата обаче имат различни формули. Клиниките за детоксикация също ги изкупували в огромни количества, за да вкарат във форма клиентите си.

Пациенти алармираха, че дълго време не са могли да намерят инжекционния препарат виктоза, който също се изписва на диабетноболни. "Наложи се да обикаляме две седмици по аптеките, за да го открием. Това не е нормално, защото лечението не трябва да се прекъсва", съобщиха потърпевши. Преди 2 седмици е подаден сигнал до Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Оттам отговарят, че нямат информация от притежателя на разрешението за продажби за липса в аптечната мрежа.

Според специалистите има опасност, ако тези медикаменти се приемат с нелечебна цел. Това

може да разбърка

естествения метаболизъм

и да доведе до сериозни проблеми.

Новото изискване лекарствата срещу диабет да се изписват само с електронни рецепти би трябвало да регулира безконтролната продажба от аптеките, но не може да промени ситуацията при внасяните от Турция, които свободно се предлагат в социалните мрежи.

Какво е положението с другите медикаменти, за които се иска дигитално изписване - антибиотиците?

Истина е, че много хора се самолекуваха по този начин и много лесно се сдобиваха с желания препарат. Но има още нещо. Аптекари разказаха и че много българи, които живеят в страни със строго регламентирани закони, като се връщат на почивка у нас, задължително си купуват антибиотици.

В Европа и в САЩ

не могат да си ги

набавят без рецепта

и без задължителното посещение при личния лекар. Тук допреди въвеждането на електронните рецепти фармацевти са наблюдавали, че един човек може да купи дори 10 опаковки.

Зависи колко приятели от чужбина са му поръчали да им вземе. В същото време всички аптекари са задължени да вкарват рецептите в компютъра, но ако има опашка, те физически нямат време да се занимават и с администриране.

По закон всяка рецепта, която се изпълнява от фармацевтите, трябва да се вкара в регистър, но на практика това не се случва. Причините са различни. Най-често специалистът няма време да разчита името на лекаря, който я е изписал, лечебното заведение и името на пациента. Или продава генерик (направено по лиценз на оригиналното лекарство, но от различна фирма, обикновено по-евтино). От друга страна, често се случва човек, на когото са предписали дадено лекарство, после да си го търси за същия проблем. Като не носи рецептата.

Разбира се, най-големите липси се дължат на повторен износ още докато лекарствата са в складовете, както разкри доклад на Държавната агенция по национална сигурност (ДАНС) по запитване на шефа на парламентарната здравна комисия Костадин Ангелов (ГЕРБ). В документа пише: “Властимащи са действали в посока частен търговски интерес и в хода на липсващи лекарства у нас конкретни фирми са извършвали паралелен износ, без да го декларират”.

Това са засекли и аптекарите. Много пъти им се е случвало да

не могат да поръчат

медикамент в деня,

в който е доставен

в определен склад. Получават т.нар. отказ, както е тяхната терминология. Тоест той липсва.

Реекспортът беше ключовата тема за скандала между бившите здравни министри Ангелов и Асена Сербезова. Според него 3 фирми са били облагодетелствани.

“Паралелният износ на лекарства е противозаконен и всички знаят, че се практикува от 15 години насам - коментира бившият десен депутат д-р Димитър Шишков. - Разликата между договорените с министерството цени за внос и реизноса е чиста печалба за някои хора. НАП трябва да има информация за това, защото трябва да са платени данъци.”

Има инспектори, които трябва да следят целия процес, но очевидно контролът е слаб, щом липсват лекарства и постоянно се реекспортират. “Тези, които извършват престъпленията, защото това е престъпление, обвиняват хората от Министерството на здравеопазването, а назначените в него до голяма степен се ползват с протекцията на политици”, добави д-р Шишков. И лекари, и аптекари получават сума на брой изписани или продадени лекарства на дадена фирма. “Носил съм папка на главния прокурор с конкретни данни кой извършва паралелен износ, но нищо не беше предприето”, добави докторът.

Според него трябва да има здравна карта - колко и какви болници има в страната,

колко са регистрираните

складове за лекарства

и какви са договорките за отстъпките при вноса. Той може да бъде до 50% от предложената цена. ДАНС знае накъде е насочен паралелният износ. А българите са наясно, че в Турция медикаментите са по-евтини, отколкото в нашата страна. Затова и много хора ходят да си ги купуват от Одрин или фирми ги доставят оттам.

В Германия, където вече всички рецепти са електронни, също е имало проблем, докато системата заработи. Но тримесечният срок за въвеждането ѝ вече изтича. Живеещи там твърдят, че няма нито недостиг, нито има драми с това дали пациентът получава оригинално лекарство, или генерик, както е у нас. Но причината за трудностите в България е различна - не просто напасване с новите изисквания, а неспазване на закона.

А когато има и мода и тя се рекламира от популярни звезди като попфолк певците, ситуацията може тотално да излезе от контрол и да засегне хиляди болни хора.