Липсата на инсулин принуждава пациенти от Пловдив да обикалят с дни по аптеките в града, за да се сдобият с нужния им медикамент.

Заради невъзможността да си осигурят животоподдържащите лекарства хората излязоха на протест.

"Освен съпруга ми, отскоро и детето ми е с диабет. Срещаме огромна трудност да намерим животоподдържащата инсулинова терапия в аптеките. Казват, че лекарството го няма на склад", заяви пред БНТ Десислава Цингова.

По думите ѝ рецептите имат срок и датите трябва да се спазват.

Проблеми съпътстват работата на аптекарите и във Велико Търново след въвеждането на задължителните електронни рецепти за антибиотици и лекарства за диабетици.

Всеки ден изникват проблеми, които възпрепятстват продажбата на препаратите.

Според фармацевтите проблеми има както в самата система, така и в правилата, които не са добре обмислени, а най-трудното е да се направи връзката лекар - терапия - аптека - пациент.

"Проблемите продължават. Пациентите не могат навреме да си получат терапията. Има случаи, в които се изписват лекарства, които отдавна нямат внос - трябва да се свързваме с лекарите и да обясняваме, че трябва да изберат друг вид антибиотик. Промяната се направи прибързано, необходимо е да има гратисен период, в който да важат и електронните, и хартиените рецепти, за да се изчистят пропуските", коментира Яна Узунова, магистър фармацевт във Велико Търново.

Яна Узунова Кадър: БНТ
Яна Узунова Кадър: БНТ