Повечето видове главоболия не са опасни, но трябва внимателно да следим симптомите

Стресът, прекалено дългото гледане в екрана и недоспиването са добре познати причини за пулсиращото главоболие. Но знаете ли, че местоположението му може да разкрие точно кое е нещото, което го провокира?

Според експерти острата болка зад очите може да е причинена от настинка, докато пулсирането на челото може да е признак на прекаляване със стоенето пред екрана.

Група английски медици разкриват какво се крие зад определеното място, където ни боли главата, и как да лекуваме дискомфорта.

ЧЕЛОТО:

Продължителното взиране в екрана или четенето при слаба светлина може да натовари очите и да доведе до болка, която се усеща по челото.

В такива случаи лекарите препоръчват да оставим телефона или лаптопа настрана за кратка почивка

Ако става въпрос за главоболие, свързано с напрежение в очите, гледането в екрана само ще го влоши и на някои хора ще им се наложи да правят редовни почивки.

“Понякога студеният компрес помага, за да се справим с неразположението в случаите, когато очите ни са изморени, а когато работим с лаптопа, трябва да се уверим, че го правим при подходящо осветление”, съветва д-р Ан Найнан, лична и семейна лекарка от Лондон.

“Например, когато работя на компютъра в лошо осветена стая, забелязвам, че очите ми се напрягат малко повече от нормалното”, обяснява тя.

Друг начин за справяне с болката в челото е да се усамотим в тъмна стая или да вземем ибупрофен или парацетамол.

Главоболието от напрежение вследствие на стрес и тревожностсъщо може да причини болка в областта на челото.

СЛЕПООЧИЯТА:

Според д-р Найнан болките в слепоочията могат да се дължат на множество фактори. Те включват зъбобол, стрес и мигрена. Но дискомфортът, който се усеща на това място, може да се дължи и на т. нар. клъстерно главоболие.

“Клъстерното главоболие, което представлява възпаление на съдовете или нервите в слепоочията, обикновено засяга само едната страна на главата”, обяснява специалистката.

То предизвиква и други симптоми като повишена температура и промени в зрението. В тези случаи експертите препоръчват да се потърси лекарска помощ.

При отсъствие на усложнения можем да лекуваме клъстерната болка със студен компрес, почивка и парацетамол.

ЗАДНАТА ЧАСТ НА ГЛАВАТА:

Подобно на челото, болката в задната част на главата може да е причинена от напрежение. Този вид главоболие обикновено се усеща така, сякаш нещо притиска черепа ни или го стяга.

От Националната служба по здравеопазване на Великобритания смятат, че други причинители могат дабъдат

тревожността, проблемите в съня, кофеинът или нещо по-страшно като кръвоизлив

Хората, чието главоболие предизвиква много силна болка в рамките на първите пет минути от появата му, придружено с повишена температура, чувствителност към светлина, промени в зрението и загуба на равновесие, трябва да потърсят незабавна лекарска помощ.

В ЛЯВАТА ИЛИ

ДЯСНАТА ЧАСТ НА ЧЕРЕПА:

Болките в главата, които засягат само едната страна, може да са от мигрена, казва д-р Найнан. Тя посочва, че те често са придружени от чувствителност към светлина и звук, както и от гадене.

Други симптоми, които често се появяват, преди да настъпи мигрената, са честото прозяване, желанието за определени храни и интензивното уриниране. Това състояние може да продължи между два часа и три дни.

“Много рядко

главоболието, концентрирано от едната страна на черепа, може да е признак на мозъчен тумор, 

подчертава д-р Найнан.

Той обикновено е съпроводен от редица други симптоми, като например промени в зрението и непрестанно усилваща се болка, обясняват от неправителствената организация Cancer Research UK.

Лекарите успокояват, че повечето главоболия не са опасни и няма защо да се притесняваме.

ЗАД ОЧИТЕ:

Болката, която сякаш идва зад очите, може да е признак на синузит, предполага д-р Найнан. Това е особено често срещано през есента и зимата, когато досадните, причиняващи настинка, микроби са много.

Синусите са малки, изпълнени с въздух кухини, разположени непосредствено зад скулите и челото.

По информация на Националната служба по здравеопазване на Великобритания симптомите на синузит включват главоболие, запушен нос, болка в очите и челото и висока температура.

Но ако неразположението е съпроводено и с промени в зрението като двойно виждане или болка, когато движим окото си, това може да е признак на очно заболяване, предупреждава д-р Найнан.

Болката зад очите обаче може да бъде причинена и от преумора в други части на тялото - например врата.

“Главоболието трябва да започне да отшумява в рамките на шест часа и ако не се облекчи с обезболяващи средства или се влоши, трябва да потърсим помощ от специалист”, посочва д-р Найнан.