Изследване установи, че преносимо лабораторно устройство може бързо и на място да открие РНК с вируса SARS-CoV-2 върху повърхности в околната среда, съобщи електронното издание „Медикъл експрес“.

„Нашите констатации имат обещаващи последици за ситуации, при които достъпът до лаборатории за тестване представлява предизвикателство, като например на круизни кораби, международни пътувания, отдалечени острови и туристически дестинации“, каза водещият автор на изследването д-р Куичи Китамура от Националния институт по инфекциозни болести в Токио, Япония.

Учените са провели проучването, за да разработят метод за откриване на вируси на място директно от повърхностите в околната среда, като да бъде възможно наблюдението на патогени с помощта на преносими устройства без достъп до лаборатории. Докато методи за бързо откриване, като антигенни тестове и анализ на изотермично усилване с помощта на контур, са налични като решения за тестване на място, Пи Си Ар тестовете често се считат за златния стандарт за откриване на патогени с висока чувствителност и специфичност, пише БТА. 

„Преносимите Пи Си Ар устройства ни позволяват да използваме установените Пи Си Ар условия за откриване на различни патогени, което ги прави много ценни“, уточни Китамура.

Изследователите са си поставили за цел да открият вируси върху често докосвани повърхности като дръжки на врати и плотове. Те са провели експерименти, като са пуснали неинфекциозни вирусни частици (не само SARS-CoV-2) върху няколко различни материала като пластмаса и неръждаема стомана, след което са ги оставили да изсъхнат и са събрали частиците от повърхностите с тампони. След това те са проучили методи за откриването на вируси с помощта единствено на преносимо оборудване.

Експертите също са разработили метод за извличане на вирусна РНК с помощта на друго преносимо експериментално устройство (компактна центрофуга), което позволява високочувствително откриване дори на много малки количества вируси на място.