Компанията "Модерна" обяви, че в ранна фаза на изпитвания комбинираната й ваксина за защита срещу COVID-19 и грип е предизвикала силен имунен отговор в сравнение с индивидуалните препарати срещу вируси, предаде Ройтерс.

Според фирмата препаратът е създал антитела, равни или повече на брой от предлаганите в момента ваксини срещу грип, както и на тези от предишната самостоятелна бустерна доза срещу новия коронавирус.

Ваксината, наречена mRNA-1083, изглежда ефективна срещу всичките четири грипни щама А и В при по-възрастни хора, когато е сравнена с масово използваните препарати на сезонен грип на "ГлаксоСмитКлайн" и "Санофи", твърдят от компанията "Модерна".

Оттам също така заявиха, че комбинацията е безопасна и честотата на нежеланите странични ефекти е сходна с тази при хората, които са получили ваксината за COVID-19 по време на проучването.

Компанията заяви, че планира да започне проучване в по-напреднала фаза на комбинираната инжекция по-късно тази година.

"Хипотетично е възможно да бъде одобрена към края на годината, но по-вероятно е да говорим за есенния сезон на 2025 г. Две години от днес", каза президентът на "Модерна" Стивън Хог в интервю.

Последните данни се основават на две части от по-голямо проучване, в което са участвали около 1000 души - едното е за препарата "Флуарикс" (Fluarix) на "ГлаксоСмитКлайн" при възрастни от 50 до 64 години, а другото - на "Флузоун Ейч Ди" (Fluzone HD) на "Санофи" при пациенти от 65 до 79 години. Това е високодозовата ваксина за възрастни хора.

През септември "Модерна" обяви, че нейната самостоятелна противогрипна ваксина е предизвикала по-силен имунен отговор срещу всички четирите щама А и В на грипния вирус, отколкото наличните ваксини в късен етап на клинично изпитване, предаде БТА.

Компанията каза същия ден, че намалява производството на препарата си срещу COVID-19 с оглед на по-малкото търсене след пандемията, припомня Ройтерс.