• Учените: Да не се прави погрешен извод, че това е моментът за специални мерки, най-ефективната защита е всекидневната грижа за доброто здраве на сърцето. Ако пушите, откажете се, хранене се балансирано, бъдете активни физически, разтоварвайте се от стреса. 
  • Известно е и сутрешното повишаване на случаите по принцип. Зачестяват и в студения сезон, през месеца на коледно - новогодишната суетня и в дните след минаване към лятно часово време. 

Вероятността за сериозен инфаркт е най-голяма в понеделник сутрин в сравнение с всички останали дни от седмицата. Заключението идва от ново изследване, представено на годишната конференция на британските специалисти по сърдечносъдови болести.

Проучването, проведено от лекари от Тръста за здравеопазване и социални грижи в Белфаст и от Кралския колеж по хирургия в Ирландия, анализира здравните истории на малко оповече от 10 500 души, приети в кардиологични клиники със сърдечен удар между 2013 г. и 2018 г.

Всички са постъпили с най-тежкия тип инфаркт, известен като миокарден инфаркт с елевация на ST сегмента (STEMI). При него основната коронарна артерия, която доставя кръв към сърцето, се блокира напълно, за разлика от инфарктите с по-добра прогноза, при които запушването на собствените съдове на сърцето е частично, съобщава Британската сърдечна фондация.

Изследователите откриват значително увеличение на тежките инфаркти в началото на работната седмица, като честотата е най-висока в понеделник - с 13% нагоре. 

Без спешна медицинска помощ STEMI могат да бъдат фатални. Пациентите се нуждаят от неотложни действия за отваряне на блокираната коронарна артерия, за да се възобнови подаването на кръв към сърцето.

Въпреки че е по-рисково максимално застрашаващите инфаркти да ударят в понеделник, това не означава, че е малко вероятно да се случат през останалата част от седмицата. И в понеделник, и във вторник, и във всеки друг ден от седмицата сърдечните удари са едни от най-честите спешни състояния.

И други екипи учени са отчитали повече съдбовни сърдечносъдови инциденти в първия работен ден след уикенда.

Отговорът на въпроса защо е така не е еднозначен. Повечето изследователи обвиняват стреса от връщането на работа за повишения риск. Друга възможност е връзка със седмичните циркадни ритми, които задават периодичност на пика на излъчване на хормони с отношение към артериалното налягане. (Когато кръвното е повишено, това създава условия за запушване на артериите.) Има и хипотеза за роля на натрупването през почивните дни на неблагоприятни фактори като прекаляване с цигари, алкохол, солени и мазни храни, а при по-млади - и недоспиване заради купони. Възможно е също организмът да реагира с екстремно повишаване на кръвното в резултат на неразтоварен хроничен стрес, който се нуждае от една капка напрежение от предстоящия нов цикъл работна седмица, за да прелее в животозастрашаващо състояние.

Всеки случай е различен, но най-вероятно причината за инфарктите е комбинация от различни рискове.

Освен в ден като понеделник кардиолозите имат повече пациенти и през студения сезон, и през месеца на коледно-новогодишната суетня, както и в дните след преминаването към лятно часово време.

При инфаркт и особено при най-неблагоприятната му разновидност прогнозата много зависи от бързото започване на лечение за възобновяване на снабдяването на сърцето с кръвп. Оплаквания, които сигнализират за търсене на медицинска помощ без отлагане, са:

- Болка зад гръдната кост

- Прималяване

- Гадене

- Болка/дискомфорт в ръката или рамото

- Скованост/болка в гърба, врата и челюстта

- Задух

При жените знаците в повечето

случаи са нюансирани Най-честите оплаквания са от стомашен дискомфорт, гадене, повръщане, задух и болка в гърба или челюстта.

Според друго проучване, публикувано в Европейския журнал по епидемиология, в деня след уикенда рискът за инфаркт от всеки вид е с около 20% по-висок за мъжете и с 15% повишен за жените.

Когато коментират данните за понеделнишко повишаване на тежките инфаркти, кардиолозите уточняват да не се прави погрешен извод, че началото на седмицата е време за специални мерки. “Най-ефективната защита - казват те - е всекидневната грижа за доброто здраве на сърцето. Ако пушите, откажете цигарите, хранене се балансирано и в умерени количества, бъдете активни физически, разтоварвайте се от стреса. Следете кръвното си налягане, холестерола и кръвната захар. Фамилна история за сърдечни заболявания също може да увеличи риска. А за хипертониците е важно да си пият предписаните им лекарства редовно и точно според указанията на лекуващия ги кардиолог.”