COVID стана сезонна вирусна инфекция, но има нов вариант. Това е АБ.86, на който три пъти по-слабо му действат имунните серуми. Това обяви проф. Тодор Кантарджиев в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

По думите му новият вариант малко по-трудно заразявал. Десетина държави вече го имали, включително и Гърция. Преди ден здравните власти в южната ни съседка съобщиха, че имат от варианта, известен като "Пирола".

Според проф. Кантарджиев затова единият риск бил да го вкараме от Гърция. В 10 щата на САЩ също бил  разпространен, но в Чикаго, щата Илинойс, където има най-много българи, го нямало.

"В Израел дадоха препоръка - на закрито ли си, с маска. А аз давам следния съвет - да се проветрява. Второто е хигиена на ръцете. Препоръчвам на хората над 65 години да носят маски", каза проф. Кантарджиев. Новият вариант предизвиквал възпаление на очите при малките деца. 

При отрицателен антигенен тест трябвало да се направи втори, тъй като тестовете хващали само 50%, което се дължало на мутациите, които се появиха при  коронавируса.

По думите на проф. Кантарджиев е добре, който е с имунен дефицит да се направи една бустерна доза от новите ваксини. Може да се сложат две ваксини в един ден - едната в лявата ръка, а другата в дясната.

Според него коронавирусът не е правен за бактереологично оръжие, не е нарочно, но се дължал на грешки, на недоглеждане.