Прокуратурата проверява личен лекар след сигнал за източване на здравната каса. Той е подаден от пациент, който с изненада разбира, че е с две заболявания, които той няма. Заради тях е преглеждан многократно - на документи, а касата е платила затова.

Случаят е от Бургас. Как се е стигнало до тук? Мъжът проверява електронното си здравно досие и така разбира, че има две заболявания, заради които, лекарят е извършвал т.нар. „диспансерен преглед“ многократно. Проверката на касата вече приключи и установи нарушения, заради които санкционира лекаря.

В края на миналата година на дъщерята на Костадин трябвало да се постави задължителна ваксина. Личната лекарка обаче така и не ги извикала. През юли те я сменят с друго джипи. Новият лекар иска да постави ваксината, но след проверка в системата вижда, че „на документи“ това вече е направено.

„Оказа се, че тази ваксина, която трябва да се постави, вече е поставена и в системата на здравната каса е отбелязано, че е поставена, макар, че ние не сме я поставили“, обясни Костадин Караманлиев пред bTV. 

Костадин подава сигнал в РЗИ. Пред тях бившата лична лекарка на семейството обяснява, че е допуснала техническа грешка. Данните в системата са коригирани и детето е ваксинирано.

Бащата решава да провери собственото си здравно досие. С изненада разбира, че същата лекарка, в продължение на две години, го е преглеждала по две диагнози - хипертонично сърце и последици от неуточнени мозъчносъдови болести.

„Шокирах се, естествено, как така - аз не съм ходил на нито едно изследване за сърце, не ми е мерила кръвното, а тя изведнъж ме е лекувала от странни болести, които за първи път чувам“, обяснява Костадин Караманлиев.

Здравната каса е платила за 10 прегледа по двете диагнози - или общо 175 лева. Но след проверката установява, че в кабинета на лекарката липсва документация, която да доказва, че прегледи реално е имало.

„Няма издаден екземпляр от амбулаторния лист с подпис от лицето и то да бъде уведомено за тази диспансеризация“, обяснява Нели Апостолова, зам.-директор на РЗОК- Бургас.

„Имало е прегледи, имало е всичко, право на пациента е да казва каквото иска. Не, нямам (документи за тези прегледи – б.р.). Просто са се загубили, защото имаше ремонт в поликлиниката“, обяснява личната лекарка д-р Кремена Желева.

„Аз не съм бил викан, не съм лекуван, единствено за две години съм бил болен от COVID-19 и от грип - единствено тогава съм ходил в кабинета ѝ“, твърди обаче Костадин.

Касата санкционирала д-р Желева с 800 лева. И си иска парите, платени за прегледите, обратно. А Районната прокуратура в Бургас установява данни за извършено престъпление от общ характер.

„В хода на проверката са извършени множество действия, снети са сведения от  лицата, освен това е приложена и медицинска документация“, обяснява Зорница Щърбева, прокурор и говорител на Районна прокуратура – Бургас.

Случаят е изпратен по компетентност на Окръжната прокуратура. От там са разпоредили допълнителни проверки, които да покажат дали има и други пациенти на лекарката в тази ситуация и какви са реалните щети за бюджета.