Реших да стана донор на яйцеклетки. Много деца не са родени. Много сълзи са изплакани.

Това сподели пред Мон Дьо по NOVA бившата журналистка и депутатка Калина Крумова-Захариева.

Тя смята не само, че трябва да се говори по тази тема, а напротив, трябва да говорим много често. 

"Не е честно да гледаме на донорството като екстра, а като един много осъзнат хуманен акт", смята тя.

"В началото на годината замразих мои яйцеклетки, защото природата е много непредвидима. Статистиката показва, че възрастта в Европа на която яйчниковият резерв на една жена се изчерпва е много ниска. Жени на 30 години са с изчерпан резерв и не могат да станат майки", посочи тя.  

Коментира, че се радва, че е променена наредбата и от 36 години, вече са променени на 38 за жените, които могат да дават яйцеклетки. В момента тя е на 38 години. 

"Не ми се е налагало и се надявам да не ми се налага да правя инвитро", сподели още Крумова. 

"Искам жените, които чакат да знаят, че има кой да им даде. За съжаление нямаме яснота какъв е размера на този проблем. Във време, в което си говорим, че сме в демографски срив, как се прави стратегия за бъдещето когато нямаме измеренията на проблема", попита тя.

Смята, че не е нормално да не се знае колко са хората, които чакат и колко от тях имат нужда.  "Няма общ регистър на чакащите, и какво правим - мълчим. Тотално безхаберие".

Когато бях политик законопроектът за сурогатно майчинство беше приет на първо четене и дотам. Близо 12 години по-късно трябва да бъдем точни - темите за сурогатно майчинство явно не бяха достатъчно важи и не минаваха бързо. 

"Защо караме българите, които имат нужда от сурогатна майка да се чувстват като престъпници? Пращаме ги в Украйна, за да имат легал на своето дете. Да пишат там своята история, да измислят оправдания, за да се почувстват щастливи в най-човешката си мечта.  Искам да ги призова да разкажат историите си, защото те са героите, а не престъпниците", призова журналистката.

"Как помагаме на тези чийто път да имат дете е труден. Един от най-грозните въпроси, които получих, когато започнах да се занимавам със сурогатното майчинство  беше: Защо се занимаваш, след като имаш дете. Това нормално ли е? Това е лицемерие", възмутена коментира Крумова. 

Смята и съжалява, че много късно е започнала да вижда проблема на въпроса.

"Много съм благодарна на семейството ми. Имах пълната подкрепа на всички. Мъжът ми беше много притеснен, имам страх от игли и ми е малко трудно, но благодаря на лекарите, които не се отказаха да ми вземат кръв и след осмия път. Детето ми също много ме подкрепя.", каза още тя. 

На хората, които ще я заклеймят след откровеността й, им пожела никога да не разберат какво е да имаш нужда от донор.

Бившата журналистка вдигна сватба с актьора Боби Турбото през лятото миналата година. 

Сподели пред Мон Дьо, че много обичат да гледат заедно падащи звезди и дъгата. 

"Не съм съжалявала, че съм била в политика. Няма лош опит, има неправилно взети уроци. Грешката ми - там където трябваше да влезна с бутонките, пипах с кадифена ръкавица", смята Крумова.