Между 12,5% и 33% от децата у нас са с гръбначно изкривяване първа и втора степен. Това заяви пред bTV доц. Красимира Казалъкова от отделението по физиотерапия в „Пирогов“.

Няколко столични болници, включително и болница „Пирогов“, обявиха безплатни профилактични прегледи за деца с цел ранно диагностициране на гръбначни аномалии.

Божидар Въльовски е на 12 години и днес беше първият му профилактичен преглед за гръбначни изкривявания. Дали всичко е наред с опорно-двигателната система? С този въпрос Божидар и баща му влизат на преглед при доц. Казалъкова.

„Според мен тези профилактични прегледи са много добро нещо и така родителите се чувстват спокойни“, обяснява бащата Мишо Въльовски.

Обездвижването е една от причините за гръбначните изкривявания. „Съветът, който би дал един специалист, е винаги раницата да се държи на двете рамене, а не на едно рамо, защото там вече изкривяването е сигурно“, каза доц. Красимира Казалъкова.

„Всички знаем, че децата са доста обездвижени, прекарват много време пред компютри, телефони, в едни статични позиции“, пояснява и доц. Свилен Тодоров, която е ортопед-травматолог.

Йогата и у дома може да е решение за подобни проблеми, казва Даниела Събева. „Ние работим не само за възстановяването и отварянето на гръдния кош, а съответно и за заздравяването на мускулите, които са в долната и горната част на гърба също“, обяснява тя.

Лекарите съветват да не се чака оплакванията да започнат.