Пакетът за профилактика у нас е много добър, казва зам.-шефът на БЛС Николай Брънзалов

Национална кампания, която ще подсеща пациентите да ходят на профилактични прегледи при личния лекар, предлага зам.-председателят на лекарското съсловие д-р Николай Брънзалов.

По думите му в Националния рамков договор за 2024 година се планира 51% от включените в листата на общопрактикуващите лекари пациенти да преминават профилактичен преглед.

Само 2 344 883 българи обаче са отишли на задължителни профилактични прегледи при личния си лекар миналата година. Това са едва 41% от всички здравноосигурени над 18 г. Профилактиката е изключително важна, защото всяко заболяване, хванато в начален етап, се лекува по-лесно, категорични са специалистите.

Според Брънзалов личните лекари не могат сами да накарат пациентите си да посещават редовно джипито, затова трябва кампания. Хората трябва и да знаят, че електронното направление не отменя консултацията с личния лекар. НИКОЛАЙ БРЪНЗАЛОВ

НИКОЛАЙ БРЪНЗАЛОВ

По данни на Националната здравноосигурителна каса през изминалата година се наблюдава лек ръст в броя на хората над 18 години, които са отишли на профилактичен преглед. С 250 636 повече са посетили джипито през 2022 г. в сравнение с предходната година.

“Пакетът за профилактична дейност в България е много добър”, обясни д-р Брънзалов пред “24 часа”. Според него са въведени много скринингови програми - за карцином на млечната жлеза при жените или карцином на простатата при мъжете например (виж на какви профилактични прегледи имат право здравноосигурените в инфографиката).

“Обемът от изследвания е много голям. Много заболявания, които нямат симптоми, могат да бъдат хванати навреме”, подчерта докторът. Убеден е, че ако законът бъде приложен, ще има ефект. Просто “трябва да е залегнало в съзнанието на българина, че трябва да посети лекар поне веднъж годишно, за да бъде здрав”.