Шефове на клиники, лекари, акушерки и пациенти излязоха в подкрепа на директора на АГ болницата

“Моля всички да подкрепят “Майчин дом” и проф. Иван Костов. Само хора, които минаха по моя път, майки, които са треперили за децата си, и бащи и съпрузи, които са броили всяка секунда, знаят какво означава да има правилна организация и лекари спасители”. Така Господинка Господинова от Силистра, която бе спасена в “Майчин дом”, подкрепи изпълнителния директор на АГ болницата проф. Иван Костов. В негова защита застанаха директорите на клиниките, лекари, акушерки и пациенти, след като във вторник бившият шеф на Клиниката по анестезиология и реанимация д-р Елена Георгиева обясни отново, че в “Майчин дом” се извършват нарушения.

“Проф. Костов е кадърен и като лекар, и като изпълнителен директор Лекари и пациенти защитиха директора на болницата проф. Иван Костов.

Лекари и пациенти защитиха директора на болницата проф. Иван Костов.

Ще направите така, че един уникален специалист да го няма тук”, каза Господинка със сълзи на очи. Жената беше спасена след безпрецедентна логистична операция по въздух с военния самолет “Спартан” в началото на януари. Само два дни след като роди близнаци, майката се влоши и беше транспортирана с военния самолет до “Майчин дом” в София.

“Изключително сме възмутени от лъжите и манипулациите, разпространени по повод директора на “Майчин дом”, заяви и зам.-директорът по лечебно-диагностичната дейност д-р Веселин Дяволов. “Майчин дом” е болницата в най-добро състояние, тук работят 540 души, като 110 от тях са лекари, заяви още той. Разпространената информация, че проф. Костов еднолично разпределя допълнителното материално стимулиране на служителите, е лъжа. “Предоставено е на ръководителите на клиники”, обясни Дяволов.

“Не се чувствам приятно. Непрекъснато се говори за пари, пари, пари. Не проф. Костов, а началниците на клиниките са оторизирани да разпределят допълнителните пари, които излизат по клинична пътека”, потвърди и началникът на Клиниката по неонатология проф. Боряна Слънчева. По думите ѝ има методика, която е решена между колегите в болницата, и никой няма претенции за повече пари. Допълнителните средства, които получава лекарският екип, зависят от работата – повече деца, по-тежка работа, повече пари, обясни Слънчева.

По отношение на доходите на изпълнителния директор от икономическия отдел на болницата оповестиха, че в изнесените данни от протокола на Медицинския надзор има допусната техническа грешка. Съгласно указанията от МД за 2020 г., 2021г., 2022 г. и първото полугодие на 2023 г. доходите на изпълнителния директор на АГ “Майчин дом” са 748 317 лв., което е

3 пъти по-малко от тиражираните цифри

Опровергано бе и твърдението, че роботизираната система, с която разполага “Майчин дом”, е достъпна само за проф. Костов.

“Работата с робота “Да Винчи” е сложен процес, който изисква обучение и сертифициране на колегите. Фирмата производител контролира операциите и резултата от тях. Това е причината не всеки да може да оперира с него“, сподели д-р Елиан Рачев, началник на Трета гинекологична клиника. “Усилията на проф. Костов преди 3 г. доведоха до въвеждането на тази нова технология в “ Майчин дом”, допълни Рачев.