Повечето деца са готови да се научат да се хранят с твърда храна между четвъртия и шестия си месец. Именно тогава е времето да започнете малко по малко да замествате млечните хранения с подходящи бебешки храни. Този процес обаче не е никак бърз и ще отнеме месеци наред внимание и усилия. Няма как да предвидите предварително нито колко време ще е нужно на детето да започне да се храни с твърди храни, нито какво ще му хареса, нито дали изобщо идеята ще му допадне. Затова ви предлагаме няколко съвета, които ще ви помогнат да преминете през този етап от развитието на детето възможно най-гладко и успешно.

Хранете бебето с лъжица

Може да ви изглежда много сладко как детето се храни с ръце, но въпреки това е добре да зададете правилния начин за яденето на някои храни. Разбира се, ще му давате да взема и хапва бисквити и солети с пръсти, но когато дойде време за бебешки пюрета на масата, по-добре използвайте лъжица.

Не бързайте, дайте на детето време да свикне с новото

В началото, когато въвеждате бебешки храни, започнете от съвсем малко. Може да е дори половин лъжичка, за да му дадете възможност да свикне с идеята, консистенцията, вкуса и начина на преглъщане. Може също да редувате половин лъжичка с обичайното кърмене или адаптирано мляко, после пак лъжичка и пак млякото. Ако детето не харесва идеята и се дърпа от лъжичката, оставете я и опитайте отново след няколко дни.

Заменяйте храненията едно по едно

Не предлагайте твърда храна по време на всички дневни хранения – започнете да ги замествате едно по едно. Повечето майки започват да заместват първо обяда, други предпочитат да е сутрешното хранене, когато детето е по-гладно.

Опитвайте нови вкусове повече от веднъж

Бебето не е харесало пюрето от тиква? Оставете го настрана, но го предложете отново след няколко дни или седмици. Всъщност детето може да хареса една храна дори след 10-20 опита, но вие не се отказвайте до последно.

Лесен начин да въвеждате нови вкусове е да купувате готови пюрета, които винаги имат един и същи вкус. Така можете да сте сигурни кое точно не се харесва на детето.

Въвеждайте нови бебешки храни през 3 дни

Когато въведете нова храна, предлагайте я на детето в продължение на 3 дни. Така ще сте сигурни, че детето няма алергия към новата съставка.

Опитвайте различни консистенции

По-водна или по-гъста каша, по-топло или по-студено пюре, по-гладко или с малко парченца – различните бебета харесват различни текстури, но и се учат на разнообразие в храната.