• До 20 дни след гореща климатична вълна може да ни открият песъчинки или направо камък в бъбреците
  • Екстремната температура ни прави по-глупави денем, а нощем ни докарват кошмари
  • Топлинната уртикария не е алергия
  • Високи температури през лятото увеличавт риска за преждевременно раждане

Очевидните опасности за здравето като слънчев и топлинен удар в горещините са потенциално спешни състояния, но точно това, че са остри състояния и изискват бърза медицинска помощ, парадоксално ги прави с по-добра прогноза. Докато редица оплаквания и кризи, които отдаваме на малшанс в сезона на отпуските, подриват коварно здравето.

За нефролозите и уролозите е класика напливът на пациенти в горещините. Бъбреците и пикочните пътища са най-вероятната потенциална жертва на високите температури. При екстремно високи показания на термометрите топлината и влажността поразяват по много начини бъбреците. От една страна, в жегата почти всеки човек има повече периоди на дехидратация от обикновено, а без достатъчно течност урината става концентрирана и минералите в нея започват да се слепват. Това улеснява образуването и задържането на калцификати – така наречените песъчинки и камъни в бъбреците, които може да се установят и в пикочния мехур и пикочните пътища. Тялото не е в състояние лесно да отдели подобните на кристали образувания, а дори те доброволно да тръгнат да излизат, обикновено това е свързано с болка, кръв в урината, затруднения с уринирането. Неслучайно нефролозите казват, че лятото е сезонът на камъните в бъбреците.

В последните години е тенденция да се увеличават бъбречнокаменните заболявания. Според проучване в САЩ, обхванало 15 г., случаите са скочили с 16 процента и се забелязва видимо нарастване през горещите месеци. Урологът д-р Бенджамин Брейер пък дава нетрадиционни доказателства за сезонните вариации на бъбречнокаменните кризи според заявките в една от най-популярните търсачки. Заглавието на изследването е било корица на авторитетното сп. “Урология”. Резултатите от търсене с “камъни в бъбреците” и постъпването в болница с диагноза нефролитиаза, както го нарича медицината, показват ясна връзка с повишаването на температурите през лятото.

Чрез математически модели Медицинският факултет на Нюйоркския университет прогнозира 10% увеличение на бъбречнокаменната болест и 25% ръст на разходите за лечение през следващия половин век в резултат на глобалното затопляне. Според учените ролята на топлината за образуване на камъни в бъбреците е много по-голяма при мъжете в сравнение с жените.

Публикувано от американски учени изследване от 2020 г. излиза със заключение, че с повишаването на средните температури с 10° по Целзий расте и рискът от установяване на камъни в бъбреците през следващите 20 дни. Проблемите могат да се появят при всеки, дори при млади хора, въпреки че са по-чести при хората с генетични предразположения, възрастните и жените. За непрофесионалисти е преувеличено, но в изключителбни случаи с времето камъните могат да достигнат дори размер на топче за пинг-понг. Е, не за едно лято, но се установява “неочаквано” най-често през топлите месеци, когато хората са по-активни физически, и камъните се раздвижват, а организмът прави опити да ги изхвърли - като всяко ненужно нещо. 

От друга страна, обилното потене в горещото време създава перфектна среда за размножаване на бактерии в пикочните пътища, цистит и при липса на лечение – изкачването им към бъбреците, където причиняват пиелонефрит. Трета пряка причина за повече бъбречни кризи в жегата е дългият престой с мокри бански. Има и
четвърти, съвсем неподозиран фактор – диетичните грешки. Контролирайте естествения глад за прекалено солено, провокиран от загубата на електролити в горещините, рецептата е: умереност.  Както и изкушението да се борите с понижения си тонус чрез наливане с натурални сокове. И двете диетични грешки рязко затрудняват работата на бъбреците и улесняват образуването на камъни. Важно е и съчетаването на храните. Богатите на оксалати ядки и определени зеленчуци – спанак, киселец, бамя, кейл и др., в комбинация с диета с високо съдържание на протеини, натрий и захар увеличават риска за формиране на камъни. Симптоми като болка в кръста, която идва и изчезва, или различно наситена в розово или червено урина са предупреждение да се консултирате с лекар. 

Дехидратацията е в основата на друг неподозиран ефект от горещите вълни. Не липсата на магнезий или дефицитът на желязо е основниат виновник за крампите, а дисбалансът на течности в организма. Това твърди нова теория за недостатъчно обяснените причини за досадните мускулни спазми. 

Може да си спестите много болка и неприятности, ако пиете за свое здраве. Вода. След съобщенията тези дни за жена, починала от много изпита вода за кратко време, всеки си задава въпрос за оптималното количество. Простата рецепта е до чаша-две за час през деня, а най-вярната мярка за количеството в рамките на денонощието е колкото течности губим, толкова да набавяме. “Претеглянето” е на око, но се изчислява приблизително по медицинската мярка - да изпиваме по около 30 милилитра течности за всеки килограм телесно тегло. 

Неразпознаван здравен проблем от горещините е топлинният обрив. Класика е хората да го бъркат с алергия към нещо. Проблемът е обаче за лекар по обща медицина или дерматолог. Състоянието се определя като топлинна копривна треска или холинергична уртикария. Не се числи към алергичните реакции, при които е характерно провокиране от вещества, наречени хистамини. В някои случаи обаче като съпътстваща прегряването реакция повишаването на температурата може да произведе химикала хистамин подобно на случаите, в които имунната ви система се бори с алергии. В основата на топлинния обрив е друг процес - потта не може да напусне тялото достатъчно бързо и това води до обрив с малки пъпки или мехури. Те се развиват най-често на места, в които тялото не се охлажда добре или в кожни гънки с почти непрекъснат допир на кожа с кожа. Друга особеност е, че топлинната уртикария е различна от слънчевия обрив. Едната е скрит ефект от експозиция на високи температури или излагане или контакт с топлинен стимул. Другата се предизвиква от излагане на слънчева светлина или ултравиолетова радиация.

Горещините са главен виновник и за кошмарите, въпреки че човек търси други обяснения. Когато тялото се бори с топлината в спалнята, в мозъка протичат процеси, от които сънищата стават по-ярки и неприятни, а в същото време се увеличава вероятността да се събудим в периода на REM съня - фазата, в която обработваме емоциите си. След такова прекъсване се будим от кошмар или на сутринта сме по-уморени и стресирани, отколкото когато сме заспали.

Необичайно топлото лято е изпитание и за бременните. Те трябва да избягват неклиматизирани помещения и престой на открито в горещите часове. Излагането на високи температури, включително в ранните етапи на бременността, е свързано с преждевременно
раждане и аборт Изненадващите здравни проблемиспоред проучване на над 14 хиляди случая в САЩ. Внимателният анализ сочи като критично за излагане на следобедни и вечерни горещини времето до 7-а гестационна седмица. Извън това бременните жени са по-склонни от останалите да получат претопляне, топлинен удар или друго заболяване, свързано с жегата. Организмът им трябва да работи по-усилено, за да охлажда и себе си, и развиващото се бебе, и това ги прави по-рискови за обезводняване.