Внезапен задух, гадене, безсилие, сърцебиене за 3-5 минути са едни от симптомите на тихите сърдечни удари

Тихите инфаркти, които протичат без очевидни симптоми или докато човек спи, обикновено се откриват при повторен сърдечен инцидент.
Още по-заблуждаващо е, че сигналите за лек сърдечен инфаркт може да траят само от 2 до 5 пет минути, след което да направят пауза и да повторят или да затихнат. Докато “големият” масиран инфаркт понякога продължава повече от 20 минути.
Рецидивът след тих инфаркт може да се избегне, ако състоянието е било разпознато в момента на протичането му и е последвано от вторична профилактика.

Грижата за вече увреденото от недостига на кислород сърце е абсолютно наложителна - по правило повторният инфаркт е по-разрушителен и може да е фатален.

Проблемът е, че не се разпознават проявите на тихите инфаркти и около темата има много митове, като например твърдението, че това са редки случаи.
Попитайте който и да е кардиолог и той ще ви каже, че често за изненада на самите пациенти открива “стари” инфаркти по време на профилактични прегледи. При съмнение се назначават потвърдителни изследвания като ехокардиограма,
компютърна томография или ядрено-магнитна диагностика. По-често това се налага за уточняване на състоянието на сърцето на жени, тъй като те са изложени на по-висок риск да не разпознаят признаците на проблем, защото често имат нетипични симптоми за инфаркт като коремна болка, дискомфорт в челюстта или просто се чувстват уморени.

Когато по време на клиничния преглед кардиологът се усъмни за прекаран преди време инфаркт, в повечето случаи и при двата пола предположението се потвърждава.

Проучване та Харвардския университет установи, че патологията е много по-честа, отколкото си мислим. Почти половината, около 45 процента, от инфарктите протичат с тихи, нетрадиционни симптоми и по никакъв начин не напомнят сцените от филмите, в които застаряващ мъж се хваща за гърдите и се гърчи от болка.

Тихите инфаркти обаче се причиняват от същите фактори, които причиняват лесноразпознаваемите сърдечни удари. Това се случва,
когато част от сърдечния мускул блокира или загине от липса на достатъчно кислород, състояние, известно като хипоксия. Най-често до нея се стига в резултат на запушване на артерия в сърцето.

Рисковите фактори за тихите инфаркти също са едни и същи като при традиционните и обикновено са комбинация от:
- Високо кръвно налягане
- Фамилна история за инфаркти
- Висок холестерол
- Пушене
- Диабет
- Затлъстяване
- Възраст (рискът се увеличава за мъже над 45 и за жени над 55 или след навлизане в менопауза)
- Заседнал начин на живот
- Стрес.

Вглеждане във факторите насочва към мисълта, че инфарктите до голяма степен може да бъдат избегнати. Същото важи и за случаите на почти безсимптомните сърдечни удари и рецидивите.

Основното е опасната ситуация да бъде установена. Въпреки че са по-трудни за разпознаване и със сигурност по-малко зрелищни от масиран сърдечен удар, има фини признаци, които сигнализират, че сърцето изпитва критичен кислороден глад.
Сърцебиене или различна по интензивност и като усещания аритмия.

Когато има проблем, сърцето винаги първо се опитва да компенсира и да се справи само, а това често означава да изпомпва по-бързо кръвта. Усеща се като учестено сърцебиене. Възможно е също в резултат на влошена работа на сърдечните камери да се появи аритмия с усещане за прескачане на сърцето или преса върху гърдите.

Необясним задух

Сърцето и белите дробове работят синхронно, за да гарантират достатъчно кислород в кръвта по всяко време, и когато нещо се обърка в сърдечносъдовата система, дишането се засяга незабавно. Някои хора го бъркат с паническа атака, защото са чували, че това е типичната и проява. Лекарите препоръчват проста проверка: ако не можете да се върнете в нормално състояние с дълбоко дишане или чувствате, че просто не можете да получите достатъчно въздух, вероятно трябва да се прегледате.

Слабост на ръцете и/или краката

Мозъкът има своеобразна надзорническа роля по отношение на приоритетите в животозастрашаващи ситуации. Когато тялото се бори за оцеляване на сърцето, за целта то отклонява живителни ресурси от места с по-несъществени функции. В резултат на реакцията човекът с тих инфаркт може да усети слабост в мускулите на ръцете и краката, а в някои случаи и чувството да е пределна тежест.

Гадене, киселини, коремни спазми

Друга област от тялото, към която мозъкът посяга за допълнителна енергия за сърцето, е храносмилателната система. При застрашен живот грижата за стомаха и червата отива на заден план, кръвоснабдяването и съответно кислородът се влошават. Това може да причини внезапно гадене, лошо храносмилане, коремни спазми, киселинен рефлукс.

Мозъчна мъгла, обърканост

Тихият сърдечен удар, който се случва поради проблем с кръвообращението в самото сърце, може да попречи богатата на кислород кръв да достигне ефективно до мозъка. Резултатът е, че човек може да се почувства замаян, дезориентиран, объркан или да има проблеми с краткотрайната памет.

Чувствате се ужасно, “просто отвратително”
Изключително неясно като понятие, но споменавано от 90 процента от хората, които разказват какво им се е случило, когато се установи, че са прекарали тих сърдечен удар. Усещането е комбинация от това да сме стресирани, уморени, нервни, разсеяни, да ни се гади, като в някой “крив” ден. Но ако усещането е придружено от ускорен пулс или непосилна умора, може да е нещо повече от обичайното делнично претоварване.