Спорт, чрез който се съкращават подбедриците, добрата хидратация, липсата на наднормено тегло са част от превенцията на разширените вени. Това каза в интервю за БТА д-р Светозар Марангозов от Клиниката по съдова хирургия във Военномедицинска академия. По думите му профилактиката на разширените вени трябва да започне преди настъпването на лятото. Бременност, наследственост, наднормено тегло, статична поза, вдигане на тежести са рискови фактори за поява на разширени вени. Лекарят обърна внимание, че се понижава възрастовата граница на пациентите, засегнати от разширени вени, като вече се наблюдават и пациенти на 18-20 години.

През бременността може да настъпят необратими процеси

Повечето от пациентите, страдащи от хронична венозна недостатъчност, са жени, тъй като при много голяма част от тях в късния период на бременността им се развива венозна недостатъчност в различна степен, каза лекарят. По думите му най-често тя се изразява с лек оток или напрежение в краката, като при немалък процент от жените се появяват и видими капиляри - разширени вени, които стават изключително напрегнати и изпъкнали. Това е резултат от притискането, оказвано от бебето, върху големите кръвоносни съдове в малкия таз, обясни д-р Марангозов. Заради това притискане се повишава налягането във венозната система на долните крайници, което пък води до видими или не чак толкова видими разширени вени, отоци, тежест, напрежение, сърбеж, парене в краката. Всяка бременна жена, макар и в различна степен, изпитва такъв дискомфорт, особено в последните месеци на бременността. Ако те съвпаднат с горещите месеци, това допълнително утежнява състоянието на бременната, допълни той.

Въпреки че след раждането притискането вече го няма, вече са настъпили необратими процеси и при немалка част от жените остават видим вени, приличащи на паяжина.

Разширени вени у мъжете

Основополагащ фактор за появата на разширени вени у мъжете е наследствеността, независимо кой от двамата им родители е имал разширени вени, посочи още д-р Марангозов. Другите причини, поради които биха могли да се появят разширени вени у мъжа, са наднорменото тегло, статичната професия или вдигането на тежко, каза още д-р Марангозов и обърна внимание на младите хора, които се занимават с вдигане на тежести в залите за фитнес. Появата на хронична венозна болест сред голяма част от хората е в резултат на наследственост, но въпросът е дали ще има фактор, който да я развие. Има и хора, които са наследствено обременени, но благодарение на това, че са физически по-активни, не са с наднормено тегло и не прекарват дълго в една и съща поза, не дават възможност на болестта да се развие, каза още той.

Венозната система и началото на разширените вени

Венозната система е повърхностна и дълбока, като разширените вени основно се отнасят към повърхностната венозна мрежа – тази, която ние сами можем да видим като паяжина, като капиляри или като възли, обясни медикът. Повърхностните вени са тези, които се разширяват, стават видими, създават проблеми и налагат някакъв вид интервенция във времето. Пациентите най-напред започват да забелязват видими капиляри, посиняване около глезените, малки капилярчета, приличащи на октопод, разпръснати навсякъде – това са началните симптоми на хроничната венозна болест, особено когато се добави и чувството на тежест в краката, парене и сърбеж в края на деня. Съветвам пациентите, ако имат такива симптоми, да посетят съдов хирург, за да се изследва венозната система на краката и да се уточни от какво са причинени, добави д-р Марангозов. Дълбоката венозна система страда от други заболявания, които не са разширени вени, допълни той.

Спиране на процеса

Аз съм много голям привърженик на профилактиката на съдовите заболявания, защото в нашата специалност тя е решаваща за това дали едно заболяване ще се развие или не, каза още д-р Марангозов. По думите му най-важно е движението - два-пъти седмично да се спортува, а при всяка възможност работещите пред компютър да правят 20-30 бързи крачки на всеки час. Лекарят препоръчва на хората, работещи в статични пози, често да се повдигат на пръсти и на пети, така че подбедрените мускули да се съкращават. Краката под бюрото трябва да са леко повдигнати, а при възможност - да се прави лек масаж, за да се движи кръвта. Колкото е възможно трябва да се избягва прегряването на краката, каза още той. При разширяването на кръвоносните съдове се увеличават и отоците на краката, напомни медикът.

Добра хидратация и спорт

Един от основните моменти в профилактиката на разширените вени е добрата хидратация на организма. Тя значително предпазва пациентите от последващи тромбози, които биха могли да настъпят при венозна недостатъчност, каза още д-р Марангозов. По думите му течностите, които човек трябва да изпие за деня, се изчисляват около три милилитра на килограм телесно тегло. Водата е най-добрият вариант, но може да се консумират и сокове и айран. По думите му е добре да се избягва кафето, тъй като то дехидратира организма. Прекомерната употреба на алкохол също води до дехидратация и може да е предпоставка за бъдещи проблеми, добави лекарят.

Млад човек, който има родител с разширени вени, но няма други обременяващи фактори, може да забави появата на заболяването чрез движение, съветва лекарят. Препоръчвам всякакви кардио-упражнения, ходене, бягане, каране на колело, ходене в планината. Движейки се, спазмите на подбедрените мускули, правят масаж на венозната система и облекчават движението на кръвта към сърцето. Препоръчителен е всеки спорт, в който се движат краката.

Ластични чорапи - нож с две остриета

Ластични чорапи може да се носят, но само след преглед и препоръка от съдов хирург, подчерта д-р Марангозов. Задължително е пациентът да бъде прегледан, тъй като ластичните чорапи може да навредят и да влошат състоянието на болния, ако има някои артериални заболявания, обясни той. Лекарят, след преглед с ехограф, ще прецени дали да се носят ластични чорапи, каква да бъде компресията, каква да бъде височината на чорапите, под какъв режим да се носят. В горещите месеци не е препоръчително да се носят такива чорапи, тъй като загряват вените. Ластични чорапи се използват при строги индикации, а не при всеки пациент и на всяка цена, каза още той.

Хроничната венозна болест

Хроничната венозна болест протича в шест стадия, като при предприемане на адекватни мерки е възможно от по-горен стадий процесът да се върне назад. Но в пети стадий, който е свързан с промени в цвета на кожата или е преживяна рана, състоянието не може да се върне в първи стадий и краката да станат такива, каквито са били, добави той. С „оръжията“ на съвременната медицина има възможност значително да облекчим състоянието на пациентите и да подобрим качеството им на живот, каза още д-р Марангозов. С развитието на венозната патология вените все повече се разширяват, съдовата стена започва да изтънява и през нея в околните тъкани започват да преминават елементи, които са присъщи на кръвта. Това води до възпаления, до промяна на цвета на кожата, до промяна на подкожната мастна тъкан, която става твърда.