През последните години хората започнаха да обръщат все по-голямо внимание на това какво приемат и как това се отразява върху здравето на организма. Доста често чуваме за плюсовете от пробиотиците. Това са живи микроорганизми, които се срещат в някои хранителни продукти, като кисело мляко, ферментирали храни, йогурт и други. Те имат ползотворен ефект върху организма, ако се консумират в подходящи количества.

Нека разгледаме какви са благоприятните въздействия и ефекти върху организма и кога е полезно да ги приемаме.

Какви ефекти имат пробиотиците върху организма?

Ето кои са основните ползотворни ефекти от пробиотиците:

- подобряване на храносмилането – една от основните причини е подобряването на храносмилателната функция. Ключова роля за това играе чревната флора, тъй като улеснява абсорбцията и разграждането на хранителни вещества, добити от приетата храна;

- възстановяване на след антибиотици – при лечение с антибиотици – често се унищожава значителна част от полезните бактерии, намиращи се в нашите черва. Причината за това взаимодействие се корени във факта, че те не различават "добрите" от "лошите" бактерии. Това се отразява отрицателно на здравословното ни състояние, защото може да доведе до дисбаланс в чревната микрофлора. За да се възстанови балансът, е добре след това да се приемат тези живи микроорганизми;

- подкрепа на имунната система – може да се приемат и с цел да укрепят имунната система и да ни направят по-устойчиви на инфекции и болести. повече от половината имунни клетки на тялото, почти 70% от тях, се намират именно в червата. Това обяснява важността и значението на връзката между чревната флора и имунитета;

- подобряване на настроението – според някои изследвания, благодарение на благоприятното влияние на пробиотиците върху чревната флора, това се отразява положително и върху нашето психично здраве и настроение.

Въпреки, че се считат за безопасни за повечето хора, някои от тях може да изпитат странични ефекти, особено при първоначалния прием. Предлагат се във всички аптеки, като включително има опция да се поръчат и онлайн.

В кои случаи е полезно да ги приемаме?

Налице са някои основни случая, при които те са особено полезни. Ето кои са те:

1. По време и след проведено лечение с антибиотици

Както вече споменахме, след проведен курс на лечение с антибиотици, пробиотиците помагат за възстановяване и нормализиране баланса в чревната флора.

2. При храносмилателни проблеми

Благодарение на тях, има възможност за управляване на определени симптоми, ако даден човек страда от храносмилателни проблеми, като запек, или ако изпитва дисбаланс в стомаха.

3. При чувствителен стомах

Помагат не само за намаляване на дискомфорта, но и за укрепване на бариерата на червата, особено при хора, които имат чувствителен стомах след консумация на дадени храни.

4. При нужда от подкрепа на имунната система

Полезни са и за укрепване на имунната система. Това се налага най-вече в периоди на безсъние, стрес, при риск от инфекции или в студените дни.

Подходящото време през деня за включване на пробиотици може да варира спрямо индивидуалните нужди. Счита се, че в определени случаи е най-добре това да се случва или преди хранене, а в други – след него. 

Когато приемаме такива микроорганизми на празен стомах – правим подготовка за по-добро храносмилане. Това помага още и за оцеляването им и по-доброто усвояване. След проведен курс на лечение с антибиотици, се препоръчва да приемаме пробиотици след хранене, когато нивото на pH в стомаха е по-ниско. Това спомага за оптималното функциониране на процеса по храносмилане.

Независимо по кое време на деня решите да го правите, важно е да сте последователни и да следвате указанията на производителя, както и съветите на вашето здравно лице.

Пробиотик
Пробиотик