За насърчаване на ранна диагностика на хепатит В и С е създаден и Viber канал "Веднъж в живота"

Световният ден за борба с хепатита се провежда всяка година на 28 юли, като на този ден международната общност се обединява около темата за превенцията на хепатита. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. 

Тазгодишното мото на Световния ден за борба с хепатита е „Не чакай. Изследвай се сега за хепатит В и С, за да защитиш себе си и своите близки“. С него за пореден път се поставя акцент върху неотложността на действията и усилията, необходими за премахване на хепатита като заплаха за общественото здраве до 2030 г.

Съществуват пет основни щама на вируса на хепатит А, B, С, D и Е, като глобалните усилия са насочени към елиминиране на инфекциите с хепатит B, C и D. В тази връзка Световната здравна организация (СЗО) информира, че по света 1,1 милиона смъртни случая са причинени именно от хепатит B и хепатит С инфекции. В същото време диагностицирани са около 10% от лицата, които имат хронично протичаща инфекция с хепатит B, а децата, които имат достъп до ваксина срещу хепатит B при раждане, представляват едва 42 %.

В изпълнение на Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити в Република България за периода 2021 - 2025 г. Министерството на здравеопазването осигурява диагностикуми и консумативи за диагностика на вирусни хепатити за нуждите на лабораторната мрежа в страната. Сред основните цели на Националната програма са: намаляване на заболяемостта с 45% и смъртността с 30% от хронични вирусни хепатити до 2025 г.; достигане и задържане на 95% обхват с трети прием на ваксина срещу хепатит B при деца; достигане на нива за диагностика и лечение на хепатит В и С, както следва - над 50% диагностицирани пациенти и над 40% лекувани и не на последно място, цели се намаляване на разпространението на вирусни хепатити А, D и Е.

За постигане на целите Министерството на здравеопазването промени Наредба № 8 от 3 ноември 2016 г. за профилактичните прегледи и диспансеризацията, като по този начин осигури широк достъп до изследване за хепатит B и С за лицата на възраст 40, 45, 50, 55, 60 години, както и достъп до изследване за вируса на хепатит С по време на бременност, с цел превенция на риска от предаване на инфекцията с хепатит С от майка на дете.

Министерството на здравеопазването съвместно с регионалните здравни инспекции в страната, с Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), с Национална референтна лаборатория (НРЛ) по вирусни хепатити, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и Сдружение „ХепАктив“ организират скринингова кампания за изследване за хепатити B и С в периода от 24 юли до 28 юли 2023 г. Прегледите са безплатни и анонимни, а от тях може да се възползва всеки желаещ.

По време на кампанията ще се извършват два вида изследвания:

- Бързи имунохроматографски тестове за доказване на повърхностен антиген на хепатит В вируса и на антитела срещу хепатит С вируса.

- Имуноензимни тестове за хепатит B и С, които ще бъдат изпращани до Национална референтна лаборатория по вирусни хепатити към НЦЗПБ.

Информация за инициативите, които ще се провеждат в периода 24-28 юли 2023 г., може да видите на интернет страниците на Регионалните здравни инспекции.

Списък на пунктове за безплатно доброволно тестване и вземане на кръвна проба в рамките на работното време в периода 24-28 юли 2023 г.:

1. Отдел Вирусология, Национален център по заразни и паразитни болести; бул. „Ген. Н. Столетов“ 44А, гр. София – приемен кабинет;

2. РЗИ Благоевград, гр. Благоевград, ул. „Братя Миладинови“ №2;

3. РЗИ Бургас, гр. Бургас, ул. „Александровска“ № 120; ет.1;

4. РЗИ Варна, гр. Варна, ул. „Брегалница“, №3, ет.5, ст.501;

5. РЗИ Велико Търново, гр. Велико Търново, ул. „Никола Габровски“ №23 стая 504;

6. РЗИ Враца, гр. Враца, ул. „Черни Дрин“ № 2;

7. РЗИ Габрово, гр. Габрово, ул. „Райчо Каролев” 2;

8. РЗИ Добрич, гр. Добрич, ул. „Кирил и Методий“ № 57;

9. РЗИ Кърджали, гр. Кърджали, ул. „Ген. Вл. Стойчев” 2;

10. РЗИ Кюстендил, гр. Кюстендил, кв. Румяна Войвода, ул.”Тинтява”;

11. РЗИ Ловеч, гр. Ловеч, ул. „Съйко Съев” 25;

12. РЗИ Монтана, гр. Монтана, пл. „Жеравица“ 3;

13. РЗИ Пазарджик, гр. Пазарджик, ул. „Болнична” 17;

14. РЗИ Перник, гр. Перник, ул. „Миньор” 15;

15. РЗИ Плевен, гр. Плевен, ул. „Княз Александър Батенберг І“ №7;

16. РЗИ Пловдив, гр. Пловдив, ул. „Перущица” №1 Южно крило, ет. І;

17. РЗИ Разград, гр. Разград, ул. „Кирил и Методий“ 8;

18. РЗИ Русе, гр. Русе, бул. „Придунавски” № 68;

19. РЗИ Сливен, гр. Сливен, ул. „П. Яворов” 1;

20. РЗИ Смолян, гр. Смолян, бул. „България“ 26;

21. Столична РЗИ, гр. София, ул. „Враня“ 20, ет. 5, ст. 520;

22. РЗИ – София област, гр. София, ул. „Н. Рилски” 64;

23. РЗИ Стара Загора, гр. Стара Загора, ул. „Стефан Караджа“ № 10, ет. І, стая 116;

24. РЗИ Търговище, гр. Търговище ул. „Трети март” 61;

25. РЗИ Хасково, гр. Хасково, пл. „Общински” № 2;

26. РЗИ Шумен, гр. Шумен, ул. „Освобождение” 1;

27. РЗИ Ямбол, гр. Ямбол, бул. „Д. Благоев” 71;

28. Клинична лаборатория на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, гр. София, бул. „Aкад. Иван Евстратиев Гешов“ 15 (само за 28 юли 2023 г. от 10 – 12 часа).