За първи път в България кардиохирурзи от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ поставиха нова генерация изкуствено сърце Heart mate III, съобщиха от лечебното заведение. Устройството е имплантирано на 37-годишен пациент с терминална сърдечна недостатъчност, дължаща се на дилатативна кардиомиопатия.

37-годишният мъж постъпва в лечебното заведение с крайна форма на сърдечна недостатъчност, със симптоми на задух, сърцебиене и умора. Помпената функция на сърцето е отслабнала драстично и достига 10-15%. Състоянието му налага или трансплантация или поставяне на друг вид устройство, което да подпомогне сърцето, докато изчака подходящия донор.

Операцията е извършена от екипа на проф. Димитър Петков, който имплантира изкуственото сърце Heart mate III. Пациентът е в добро общо състояние и е вкаран в листата на чакащите за сърдечна трансплантация, съобщи БТА.

Новата генерация изкуствени сърца Heart mate III са най-иновативните и щадящи организма устройства. Пациентите имат по-дълъг период на преживяване, съпоставим почти с този на една сърдечна трансплантация. Българските пациенти вече ще са напълно равностойни с пациентите от останалите развити държави, в които от години се имплантират такива устройства. УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ е единствената болница в България, в която се поставят изкуствени сърца от най-ново поколение.

В края на октомври миналата година в лечебното заведение имплантираха успешно изкуствено сърце на още един млад мъж. Пациентът е приет в лечебното заведение, след като е изписан от друга болница. Пациентите с изкуствени сърца могат да водят свободен начин на живот, без тежка физическа работа. Те носят малка чанта с две батерии, включени към компютър, които се зареждат периодично. При необходимост фирмата производител има грижата да заменя батериите. Изкуственото сърце се заплаща от НЗОК.