•  Лечебните заведения да сключват договори със здравната каса по Закона за обществените поръчки, предлага финансовото министерство
  •  Болните ще са неравнопоставени, категорични са лекарите

“Провеждането на процедури по реда на Закона за обществените поръчки при договарянето на медицинската помощ ще раздели пациентите на бедни и богати и ще отвори пътя на българския пациент към Европа, а държавата ни ще бъде длъжна да покрива разноските за това. Ще се увеличат възможностите на българските граждани да претендират НЗОК да поема разноски за планово лечение в друга държава, членка на ЕС, ще се увеличат и претенциите за възстановяване на вече проведено лечение на територията на друга държава, членка на ЕС.”

За това предупреждават в общо становище организациите от здравния сектор в България. Срещу промените в Закона за обществените поръчки, които преди дни бяха пуснати за обсъждане, се обединиха лекари, зъболекари, общински и областни болници, както и асоциациите на болниците и научноизследователските фармацевтични производители.

Какви са промените

“В чл. 14 ал. 8 и 9 се отменят”. Справка в закона показва, че член 14 в сега действащия закон казва:

Чл. 14. (1) Публичните възложители не прилагат закона:

(8) (Изм. - ДВ, бр. 102 от 2018 г., в сила от 01.01.2019 г.) Законът не се прилага за:

1. договори, сключвани от Националната здравноосигурителна каса с изпълнители на медицинска помощ по смисъла на чл. 58 от Закона за здравното осигуряване;

2. договори, сключвани от Националната здравноосигурителна каса за заплащане и за договаряне на отстъпки на:

а) лекарствени продукти, медицински изделия, високоспециализирани апарати/уреди за индивидуална употреба;

б) (В сила от 01.01.2020 г.) помощни средства, приспособления и съоръжения за хората с увреждания.

Член 58 пък от Закона за здравното осигуряване е следният:

Изпълнители на медицинска помощ по смисъла на този закон са лечебни заведения или техни обединения по Закона за лечебните заведения, с изключение на лечебните заведения по чл. 8, ал. 1, т. 5 от Закона за лечебните заведения, и национални центрове по проблемите на общественото здраве по Закона за здравето.

От текстовете става ясно, че здравната каса ще започне да провежда процедури по Закона за обществените поръчки с лечебните заведения.

Промените, предложени от финансовото министерство, могат да преобърнат из основи здравеопазването у нас. Те поставят огромна въпросителна как договорните партньори - болници, лекари и дентални лекари, ще продължат работата си с Националната здравноосигурителна каса.

Ако текстовете бъдат приети, ще се засили неравнопоставеността между пациентите, убедени са лекарите.

“От 20 години всички здравноосигурени имаме равен достъп до медицински услуги

на цялата територия на страната, имаме права да избираме лекар, лечебно заведение и терапия”, обясни д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз. Според него, ако предложените промени се приемат, то само богатите ще ходят в модерни болници, само те ще получават модерна здравна помощ, лечебните заведения ще бъдат за бедни и за богати. Д-р Иван Маджаров СНИМКА: Николай Литов

Д-р Иван Маджаров СНИМКА: Николай Литов

“Лечебните заведения ще кандидатстват за договор с касата, като ще трябва да се конкурират помежду си и да предлагат своите оферти. От своя страна здравната каса като възложител ще започне да провежда процедури по Закона за обществените поръчки за всичко, което се осигурява от пакета по Наредбата за достъп. Това означава, че ще се класират болници, които гарантират най-ниска цена. Най-ниска цена обаче могат да гарантират тези лекари и лечебни заведения, които

купуват най-евтини консумативи и материали”,

смята председателят на съсловието.

Така касата ще подписва договор само с няколко болници, които не са високотехнологични. Макар и здравноосигурен, болният ще трябва да избира къде да се лекува между тези няколко лечебни заведения.

Според Маджаров останалите болници, които не са успели да се класират по изискванията на закона, няма да работят с касата. В тях

болните ще плащат от джоба си дори ако имат здравни осигуровки

“Законът за обществените поръчки е неприложим при договорите, сключвани от Националната здравноосигурителна каса с изпълнители на медицинската и денталната помощ, договорите за заплащане и за договаряне на отстъпки на лекарствени продукти, медицински изделия, високоспециализирани апарати, помощни средства, приспособления и съоръжения за хората с увреждания”, гласи становището на лекари, зъболекари и болници. Те предупреждават, че българският пациент

ще се принуди да се лекува в Европа, а държавата ни ще бъде длъжна да покрива

разноските му, които ще са големи. От друга страна, ако промените станат факт, пациентите ще сключват допълнителна здравна застраховка, за да си гарантират достъпа до медицинска помощ.

“Ще се стимулира лечението на пациенти в сферата на сивата икономика, кумулирането на листи на чакащите за обичайни медицински нужди, ще създаде предпоставки за корупционни практики при провеждането на процедурите”, съобщават още от асоциациите.

“Това, което се предлага сега, не е опит за въвеждане на контрол, а връщане 30 години назад”, категоричен е Маджаров.

Според него проблемите в сегашната система могат да се решат с въвеждането на единната информационна система и на приложения, които информират всеки здравноосигурен за отчитане на медицинска дейност от негово име.

Дали предлаганите промени са просто недоглеждане и грешката ще бъде поправена бързо и безболезнено, или пък това е изменение, целящо да промени изцяло философията на здравното осигуряване у нас, предстои да видим след 25 юни, когато изтича срокът на общественото обсъждане на документа.