Първият е без рецепта, конкурира хапчетата с ефект
само след 10-ина минути

Гел, който обещава да доведе до ерекция в рамките на 10 минути след нанасяне, след Европа получи разрешение от Агенцията по храните и лекарствата за използване без рецепта и в САЩ, съобщи британската компания производител, специализирана в лекарства, които се прилагат през кожата. Мазилото вече има одобрение от Европейския съюз и от няколко месеца се предлага в Обединеното кралство и Белгия, както и в няколко държавие в Близкия изток.
Това е първото по рода си средство срещу еректилна дисфункция за локално приложение без рецепта при мъже над 22 г. с
претенция за по-бързодействие от хапчетав помощ на сексуалния живот на мъжете.

Освен като средство за “бърза помощ” потенциално интерес към него може да проявяват потребители, които по някаква причина не могат да вземат таблетните форми за подобряване на ерекцията.
Към момента на пазара се предлагат различни кремове и гелове, за които се твърди, че помагат на мъжете в спалнята, но или не е научно доказано, че действат, или заради ефекта им за разширяване на кръвоносните съдове изисква да се отпускат с рецепта. При новия медикамент с “моментално” действие сработва наличието на летливите спиртни компоненти в гела. Когато те се изпаряват, създават бърз охлаждащ ефект върху главичката на пениса, последван от постепенно затопляне от притока на кръв. Това стимулира локално нервните окончания и води до ерекция според данните, предоставени пред американския регулатор, цитира Си Ен Ен. Пред медията говорител на компанията е пояснил, че цената на продукта за САЩ още не е определена, но вероятно ще е измерима със средната за британския пазар - около 31 евро.

Производителят съобщава, че от 65% 87% от доброволците, които са използвали лекарството за намазване на пениса в продължение на 12 седмици в различните изритвания, са успели да имат задоволителен секс.

Еректилната дисфункция е невъзможността мъж спонтанно да получи и задържи ерекция. И двете състояния могат да бъдат признак на физическо затруднение като например сърдечни проблеми или запушени артерии. Но същото толкова често проблемите може да са свързани с психологическо затормозяване - понякога като моментно емоционално състояние, друг път като хроничен проблем. Според сексолозите връзката с психиката всъщност е двупосочна - еректилната дисфункция често причинява безпокойство и депресия, така че е много трудно да се разбере кое е първо - сексуалното затруднение или лошото емоционално и психично здраве.

Проучване на Харвардския университет установи преди време, че еректилната дисфункция засяга 1% от мъжете на 40 години, 17% от мъжете на 60 и почти 50% от мъжете на 75 или повече години.
Поне 150 милиона мъже по света са били засегнати от еректилна дисфункция през 1995 г. според Световната здравна организация, а прогнозите са страданието да се превърне в проблем за над 322 милиона до 2025 г.

В последните години принос за увеличаването на случаите има и предизвикана от порнографията еректилна дисфункция. Ново изследване потвърждава, че 67% от мъжете смятат, че порнографията ги поставя под по-голям натиск да се представят като супермачовци с невероятни възможности. Пред “Мирър” д-р Катрин Худ коментир, че при по-младите мъже еректилната дисфункция често се корени в психологически проблеми като тревожност, депресия и сексуални задръжки. “Има също доказателства, челесният достъп допорнография е всепо-голям фактор запровал в леглото. Основният проблем е, че тя увеличава очакванията. Не отиваш да гледаш научнофантастичен филм и да излезеш с мисълта, че можеш да летиш. Това е фантазия. Но хората гледат порно и си мислят, че това е реалността.”

Подобно на първото хапче за ерекция, което е случаен пробив, и гелът се доказва като ефективен благодарение на страничен ефект. Историите са сходни. Таблетката първоначално е била разработена като потенциално средство за лечение на високо кръвно налягане, докато мъжете в ранните изпитания не са започнали да съобщават за неочаквани и добре дошли странични ефекти. Създателите на гела пък проучвали дали може да се включи в терапия за стенокардия, като увеличава локално притока на кръв. В случая с мазилото, за да се ускори абсорбцията на сърдечносъдово лекарство, трябвало да се синтезира и гел, който се изпарява за минути. За изпитването му контролно бил включен и плацебо продукт. След като измислили рецептата, изследователите били изненадани да открият, че предполагаемият плацебо гел и гелът за стенокардия са еднакво ефективни. По данни на компанията двама от трима съобщават за значително подобрение в способността си да постигат и поддържат ерекция, а при мъжете с тежка дисфункция доволните от продукта стигали до 80 процента. Според компанията производител по време на проучванията са докладвани малко странични ефекти, които включват мъже с умерена до тежка импотентност.

Британско проучване от 2023 г. сред повече от 1000 страдащи от дисфункция в потентността мъже и техните партньорки показва, че около половината от мъжете имат чувство за провал в леглото и поне 15 процента избягват секса по тази причина.