Някои храни, които се считат за полезни и здравословни, всъщност носят само вреда на тялото. Игор Строков, диетолог, посочи пет такива „псевдополезни“ продукта.

„Много от готовите продукти, които се предлагат под формата на мюсли, са истински захарни бомби“, каза той.

Въпреки рекламата, повечето енергийни блокчета също са пълни с компоненти, които са вредни за тялото. Дори дължината на списъка на съставките подсказва, че може да не е полезно за здравето, сподели Строков.

Полезни са разнообразните смутита, но е по-добре да си ги правите сами. Факт е, че коктейлите, продавани в магазините, често са пълни със захар толкова много, че само една бутилка от такава напитка може да замени дневната доза захар.

Пшеничният кус-кус също се смята от мнозина за полезен. Това обаче също е заблуда, каза лекарят. Зърната от кус-кус са също толкова добри или лоши, колкото и обикновените макаронени изделия.

Освен това Строков предупреди, че вегетарианските заместители на месо също не могат да се считат за здравословна храна, тъй като често съдържат големи количества сол и подобрители на вкуса.

Най-добре е да разчитате на естествени и пресни съставки и да избягвате приготвените храни, когато е възможно, за да ядете здравословни и здравословни храни, предава Дарик Нюз.