Смъртността от болестта у нас е по-висока, отколкото в ЕС - 184 на 100 000 срещу 116 на 100 000

Всеки час 6-има българи чупят кост поради остеопороза. Повечето, ако не всички, са изненадани, че костите им неусетно са загубили плътност и поради това са станали крехки, склонни към фрактури при иначе нормални въздействия върху скелета.
Остеопорозата обикновено се установява на принципа след дъжд качулка, след инцидент, защото основният показател за диагностика не се финансира от здравната каса даже за уязвимите групи и хората с фамилна предразположеност.

Изследването за костна плътност DEXA (двойно енергийна рентгенова абсорбциометрия) струва около 80 лв. Дори здравно осигурените трябва да си го заплатят, ако изобщо знаят, че са в риск. Водещ риск е възрастта, на второ място женският пол, на трето - начинът на хранене и дали човек се движи достатъчно. Профилът на човека в риск от остеопороза обаче не може да се сведе само до по-висока и слаба жена над 50-55 г., с нездравословни хранителни навици и ангажирана в дейности, които я обездвижват.

Незадоволена медицинска нужда е и лечението - у нас то се доплаща. Пациентите дават от джоба си поне 30-40 лв. всеки месец, без да се включват в тези суми допълващи терапията витамини, минерали и други добавки.

“Трябва да се провеждат безплатни прегледи, защотото DEXA е скъпо. Ако се правят прегледи в по-ранна възраст и се прилага правилното лечение, няма да се допуска заболяването да се развива така прогресивно. Само се пише, а не се вземат правилни решения от страна на здравеопазването! Обърнете внимание”, призовава Д. Г. на страницата на “Внимание, чупливо” - място за проверена научна информация за профилактиката.

След 50-годишна възраст една от всеки три жени и един от всеки 5-и мъж ще получат най-малко едно счупване поради рехави кости. Дори ставането от леглото може да предизвика фрактура.
Наистина ли е толкова опасна остеопорозата, нима нямаше да е във фокуса на здравеопазването, ако беше така? Ендокринолозите отговарят красноречиво с цитирането на един факт: рискът от счупване на бедрото или шийката му - потенциално фатални травми, сумарно е по-висок от вероятността една жена да развие рак на гърдата, на ендометриума и на яйчниците, взети заедно.

В сравнение с други европейски страни България изостава и в достъп до лечение. Едва 1 от 6-има пациенти продължава лекарствената си терапия година след диагнозата.

Според лекарите би могло да се избегнат около 68 000 счупвания, ако хората с повишен риск от остеопороза или вече с доказано заболяване получат адекватна терапия. В България смъртността в резултат на остеопорозата е по-висока, отколкото в Европейския съюз - 184 на 100 000 срещу 116 на 100 000. От вчера информационна артинсталация в подножието на Моста на влюбените в София обръща внимание на проблема с коварното заболяване.

“За съжаление, остеопоразата не се лекува с броколи, както смятат някои пациенти - предупреди на откриването на инсталацията ендокринологът д-р Наталия Темелкова. - При доказано заболяване важният елемент в лечението са медикаментите, а балансираното хранене с прием на достатъчно витамин D и калций и двигателната активност са допълващи.” Според д-р Темелкова сам по себе си калцият не е панацея, нужно е да не се допуска и дефицит на витамин D. А много коментираната нужда и от допълване с витамин К не била еднозначно доказана.
Като ориентир за адекватно попълване на дневните нужди от калций лекарката даде чаша кисело мляко и 100-ина грама сирене, като видовете от типа моцарела имали по-висока концентрация за важното за плътността на костите вещество.

Сред най-ясните симптоми на напредналата остеопороза са счупвания “от нищо”, загуба на ръст, разклащане и падане на зъби.