Прави впечатление ръстът на заплащаните средства за лекарствени продукти, Това е заради големия брой нови лекарствени продукти, които влязоха в Позитивния лекарствен списък и разширените показания на някои лекарствени продукти. Това каза управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Йорданка Пенкова по време на парламентарната здравна комисия днес. 

Според нея за първите две тримесечия НЗОК се е разплатила с договорните партньори и се движи в рамките на определения ѝ бюджет.

По думите на Пенкова 209 лечебни заведения са над месечните си стойности. Депутатът от ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов попита кои са първите десет болници, които формират надлимитна лечебна дейност, но Пенкова обясни, че има няколко очни структури, както общински, частни и областни болници. 

Според дневния ред на комисията трябваше да присъства и новият здравен министър проф. Христо Хинков, на когото депутатите да задават въпроси. Той обаче не дойде, тъй като обяснил, че не е подготвен да отговаря на въпроси, но пък бил готов на някое от следващите заседания да представи своите приоритети и програма.