• Признаците са избягване на задачи и социални контакти и усещане на тежест в части на тялото
  • Освободете се от токсични хора и вредни навици. Дайте си почивка и намалете броя на дейностите, които правите всеки ден

Колкото повече разбираме за вредните последици от стреса, толкова повече изглежда, че няма начин да се спасим от него. Затова много хора просто го приемат като начин на живот. Гостоприемно отварят ума и тялото си за него, тъй като смятат, че ако не го направят, няма да се впишат в средата си. Цялата концепция за спазване на графици и определен лайфстайл, умело насаждана чрез социалните мрежи, подсъзнателно тласка хората да се стремят към повече.

Съвременният свят прави почти невъзможно да избягаш от стрес, предупреждават психолози. Познатият механизъм “бий се или бягай”, с който обичайно телата ни реагират на различни заплахи, изглежда, не действа срещу него. “Прекомерният стрес може да ни накара да влезем в нещо, наречено “режим на замразяване”. Става въпрос за състояние, при което смятаме, че е почти невъзможно да предприемем каквото и да е действие”, обяснява американският психолог д-р Кармен Хара. Тя сравнява случващото се с елен, който се изправя на пътя срещу автомобил.

Чрез светлината на фаровете животното усеща опасността, но остава неподвижно

При хората “режимът на замразяване” може да се прояви чрез избягване на задачи, защото изглеждат непосилни, невъзможност за вземане на решения и изпитване на цялостно чувство на страх. Дори дребни действия като нежелание да участваме в социални дейности, усещане за тежест в определени части на тялото може да са знак, че сме станали жертва на стреса.

Д-р Хара обаче казва, че има начин да се справим със “замразяването”. На първо място е важно да осъзнаем кое е под и извън нашия контрол.

“Стресът ви лишава от личната ви сила и влиянието, което имате върху обстоятелствата”, обяснява психологът. По думите ѝ е наложително хората, които страдат от “режим на замръзване”, да се научат да смекчават мислите и емоциите си, за да намалят стреса и вредното му въздействие върху здравето си.

Причината е, че в един момент отрицателните чувства се превръщат в здравословни проблеми

Стресът понижава имунитета,

уврежда храносмилателната система и предизвиква възпаление, безпокойство и депресия. Кара ни да казваме и правим неща, които не мислим. Само когато признаем опустошителните му ефекти върху умовете и телата ни, можем да предприемем правилните действия срещу него, посочва д-р Хара.

Един от ключовете за откъсване е да тренираме мозъка си да се насочва все по-малко към аспекти, които предизвикват стрес. Например периодично да анализираме за какво мислим и ако установим, че непрекъснато превъртаме обидни и неблагоприятни истории, да спрем и се фокусираме отново. Така ще се научим да постигаме здравословен емоционален поток, което ще ни осигури не само вътрешен мир, но и физическо и психическо здраве.

“Ако изместите фокуса си, можете да промените и резултата. И колкото по-малко се тревожите за това, толкова по-вероятно е да се справите със стреса”, посочва д-р Хара. Важна част от стратегията, която трябва да следвате, е да се освобождавате от изнервящи ситуации и да поддържате миналото, настоящето и бъдещето си в ред. Или по-друг начин казано - да не се връщате към вече случили се неща, които няма как да промените, или пък непрекъснато да градите надежди за предстоящи. “Когато се откажете от нереалистичните очаквания, започвате да живеете в настоящето и да извличате най-доброто от всяка ситуация. Вие впрягате цялата мощ на вашата сила и ресурси, които са в обсега ви”, обяснява доктор Кармен Хара.

Може да тренирате ума си към тази промяна чрез поемане на няколко дълбоки вдишвания, по време на които мислите единствено за света наоколо – на какво мирише, какво виждате, чувате или вкусвате. Вместо непрекъснато да се суетите върху неща, които ви заливат, търсете свещено време за себе си. Раздвижете тялото си, купете си нещо хубаво, сгответе си вечеря,

общувайте с нови хора, посветете се на хоби

Разхождайте се навън поне няколко пъти седмично сами, попивайки пейзажа около вас. Старайте се да правите всеки ден поне по едно нещо, което искате, а не само да гоните изпълнението на наложителни задачи. Така ще си осигурите приятни емоции и ще пренасочите вниманието си от задълженията към грижата за самия себе си.

“Ако рутината ви създава стрес, направете стратегия как можете да избегнете определени ситуации или срещи. Разчистете заобикалящата ви среда и енергийното си поле, освобождавайки се от токсични хора и вредни навици. Дайте си почивка и намалете броя на дейностите, които правите всеки ден. Ако откриете, че имате допълнително време, можете да добавите още задачи”, казва психологът. Тя съветва винаги да прилагаме принципа на качеството пред количеството, тъй като това помага да се концентрираме да правим нещата по правилния начин.