Завишение на броя на заболелите от варицела и скарлатина са регистрирани в Пловдив и областта. За това информира началникът на отдел "Противоепидемичен контрол" в Регионалната здравна инспекция Таня Учорджиева-Грозева.

През месец май случаите на варицела са били 346, а през април - 280, докато заболелите от скарлатина са били съответно 151 и 129.

"През летните месеци очакваме спад на заболеваемостта, след като свърши учебната година и децата няма да се събират на големи групи и да пренасят зарази", заяви д-р Учорджиева.
Варицелата е остро инфекциозно заболяване. То се проявява с висока температура и генерализиран обрив по тялото. Повечето случаи се регистрират през зимата и пролетта, особено при деца на възраст от 2 до 10 години.

Скарлатината протича с температура, обща интоксикация, ангина, и дребно петнист обрив по кожата. Причинители са бета - хемолитичните стрептококи. Инкубационният период е от един до десет дни. Медиците посъветваха гражданите при най-малките симптоми на двете заболявания да потърсят веднага лекарска помощ.
През месец май 17 души с от Пловдив и региона са потърсили помощ заради ухапвания от кърлежи, докато през април са били 14. Трима души са заболели от марсилска треска през май, а през април е нямало такива случаи. С лаймска болести са били съответно трима и четирима.