• Наложат ли санкции на Пекин, веригите за доставки прекъсват и в Стария континент няма да има антибиотици
  • ЕС днес е изпаднал в тотална зависимост от Азия за достъпа до болкоуспокояващи, медикаменти за сваляне на температура и за високо кръвно

Ситуацията с доставката на важни компоненти за европейската фармацевтична промишленост е драматична заради нарастващото напрежение между Китай и Тайван и скоро може да се превърне в катастрофа, предупреждават хора от бранша на Стария континент. 

“Кризата с Тайван може да доведе до пълна липса на някои лекарства”, казва Роберта Пицакоро, която е шеф на базирана в Милано компания, внасяща на европейския пазар около 300 различни съставки, употребявани в производството на медикаменти.

През последната година конфликтът около статута на Тайван се изостри прекалено много. Някои анализатори дори са на мнение, че

не от Украйна, а именно от този регион може да пламне третата световна война

Островът се самоуправлява, но Китай го смята за своя територия и редовно провежда наоколо големи военни предупредителни учения. САЩ на свой ред са готови да бранят Тайван в случай на китайска инвазия.

Няма яснота колко дълбоко в конфликта може да бъде намесена Европа, но едно е очевидно – веригите за доставки за Стария континент ще бъдат сериозно засегнати.

180-километровият Тайвански проток, който разделя двете страни, е един от най-натоварените морски маршрути в света и основен транспортен канал за доставка на медицински и фармацевтични съставки, припомня изданието “Политико”. И перспективата за възможни санкции, подобни на тези, наложени на Русия заради нападението над Украйна, опъва нервите на хората, които се занимават с производство на лекарства в Европа.

“Ако Китай атакува Тайван и ние им наложим санкции както стана с Русия, целият фармацевтичен пазар ще се преобърне с главата надолу. Всеки знае това, но малцина го казват. Ние нямаме почти никакви алтернативи”, посочва отговорно лице от индустрията.

През последните 2 десетилетия Китай се превърна в световна фармацевтична сила

благодарение на евтината работна ръка, бурно развиващата се икономика и занижените екостандарти. Това му дава големи предимства над европейските конкуренти.

Азиатският дракон е голям производител на стари генерични лекарства, които се използват рутинно в болниците. Китай доминира абсолютно на пазара на антибиотици в Азия. Той е основен износител на съставки, необходими за направата на пеницилин, както и ключов глобален доставчик на медикаменти за кръвно налягане и болкоуспокояващи. Без пратките от базови вещества за голям кръг лекарства европейската фармацевтична индустрия ще зацикли и може да спре за неопределено време.

През 2000 г. Европа все още е произвеждала половината активни съставки за онова, което виждаме по рафтовете на аптеките, а днес прави едва една четвърт, затова разчита основно на внос. Китай и Индия произвеждат повече от половината.

Изследване, проведено от маркетинговата компания IQVIA за групата “Европейски фини химикали”, показва, че в момента

Европа зависи от Азия за три четвърти от своите фармацевтични съставки и изходни химикали, като 70% от тях идват от Китай

Редица компании производителки на Стария континент вече са усетили откъде духа вятърът и опитват да диверсифицират доставките си, но това не винаги е лесно, а понякога е дори невъзможно.

Защото някои от съставките се произвеждат единствено в Азия, а други – само в Китай. Засега големите производители още разчитат на натрупаните по складовете количества, но това едва ли ще е за дълго.

В други области като определени суровини или чипове например Европа постепенно се окопитва и започва да разчита на собствения си производствен капацитет. В областта на производството на лекарства обаче подобни усилия засега не са правени. Миналия месец Белгия предложи да бъде създаден закон за критичното положение с лекарствата, подобен на приетия поради недостига на чипове. Вече 21 европейски страни са подкрепили предложението. Остава Европейската комисия да предложи конкретни действия.

“Ако искате да надникнете в свят, в който китайският фармацевтичен внос е прекъснат, пандемията предлага подобен красноречив пример”, казва Маги Сайкали, ръководителка на групата “Европейски фини химикали”, която представлява производителите на фармацевтични съставки. Решението на Индия да забрани износа на парацетамол в отговор на вълната от инфекции с COVID-19 показва колко трудни за разрешаване са кризисните ситуации дори с приятелски правителства.

“Имахме късмет, че пандемията не продължи толкова дълго и че имахме някакъв инвентар и успяхме да жонглираме с количествата, с които разполагахме- обяснява Сайкали. - Всички помним как беше решена кризата с парацетамола. Трябваше да има дипломатическа намеса пред Индия.”

Наскоро чешките разузнавателни служби обявиха, че Китай заплашва сигурността и стабилността на Европа на много нива, което включва дори лекарствата. Според шефа на дирекцията по информацията към разузнаването Михал Куделка тази заплаха идва именно от прекалено мащабното производство на медикаменти в страната. “Дори не можем да си представим какво ще се случи, ако Китай престане да произвежда лекарства за Европа вследствие на международна криза или конфликт”, заяви той на конференция, организирана в чешкия парламент. Според него липсата на лекарства срещу температура, обезболяващи и антибиотици в европейските аптеки в началото на тази година се е дължало именно на смущения в доставките и е показало какви тежки и дори животозастрашаващи проблеми може да причини това на пациентите.

Френското правителство пък посочва, че трябва спешно

да се търси реорганизиране на европейската фармацевтична индустрия,

защото не е възможно Старият континент да разчита 95% на няколко азиатски държави за достъп до лекарства. Австрия от своя страна планира създаването на национален кризисен запас от основни медикаменти, тъй като “спасяването на живота не може да се основава на късмета или на Китай”.