Намажете четката за коса с пяна за

бръснене, за да премахнете микробите

Макар все още да не е съвсем топло, пролетта дойде и трябва да се погрижим за кожата. След зимата обикновено тя е суха заради вятъра, студа и липсата на слънце. С идването на пролетните топли дни правим пролетно почистване на дома, гардероба, но е хубаво и полезно да обърнем внимание и на лицето, косата, ръцете си и да ги подхраним.

Най-важното е да хидратирате кожата си.

Смяната на сезоните, променливото време и

вятърът са част от факторите,

които влияят неблагоприятно

Възможно е да не усещате, че кожата ви е изсушена, но последиците от нея са забележими - появяват се бръчки, напуквания, лющене, зачервявания. Затова бързо и лесно може да приготвяте маски и ексфолианти, с които ще върнете блясъка ѝ. Един от най-полезните и лесни за намиране природни продукти за хидратиране на кожата е краставицата. Маската, приготвена с нея, се прави бързо и лесно. Настържете една краставица, смесете я с 2 с.л. кисело мляко и 1 чаша овесено брашно. Получената смес оставете върху лицето си за около половин час. Резултатите са почистване в дълбочина, премахване на бактериите и подхранване. 

Друга важна стъпка е дълбокото почистване на кожата. Лицето е изложено на редица неблагоприятни фактори, които го замърсяват и изсушават. Затова го почиствайте два пъти на ден - сутрин и вечер. Може с мицеларна вода, почистващи кремове или гел, както и с домашни средства. Вместо да изхвърлите обелката от банан например, я сложете на лицето си. Това овлажнява кожата и премахва мазния блясък.

Ако имате запушени пори и повече пъпки, избягвайте алкохолните лосиони и изсушаващите пяни. Използвайте преварена вода, в която може да добавите отвара от билки - лайка, магданоз, мента или малко оцет. Ако пък кожата ви е чувствителна заради пролетни алергии, преди излизане навън използвайте защитен крем, а след като се върнете вкъщи, я почиствайте с мляко. Смесете малко количество с вода. Напоете памучен тампон и хубаво натрийте по лицето.

Изтощената през зимата кожа се нуждае и от витамини и масла, за да се възстанови. Подходящ за пролетната грижа е витамин С. Той стимулира образуването на колаген и регулира баланса на хидратация на кожата. Приема се за антиоксидант, който забавя процесите на стареене. Също така има противовъзпалителен ефект и осигурява равномерен тен. Витамин Е също е подходящ за всички типове кожа. Той притежава хидратиращи свойства и я защитава. Същевременно предотвратява преждевременното стареене и спомага за задържане на влагата в нея. Бадемовото масло е добро средство срещу груба и суха кожа. Слънчогледовото масло пък има подхранващи свойства, които намаляват възпаленията. Може да ги използвате директно върху кожата или да ги смесвате с други природни продукти.  Четки за коса

Четки за коса

Маска, която кара лицето да сияе, съдържа бадемово масло, лъжица мляко и няколко капки лимонов сок

За да се получи по-гъста текстура, добавете малко брашно. Готовата смес оставете 30 минути върху кожата си, а след това изплакнете.

Пролетта е най-подходящият сезон и за парна баня на лицето. Може да сварявате вода с лайка, а после да слагате лицето си над изпаренията, като покривате с кърпа цялата си глава.

През зимните месеци косата също страда. В началото на пролетта ще забележите, че е станала слаба, чуплива и дехидратирана. Най-важното нещо е да почистите четката си. Хубаво е да я почиствате поне веднъж седмично, тъй като с течение на времето върху нея се натрупат косми, мръсотия, масла и други отпадъци. Ако не бъдат отстранени, могат да доведат до натрупване на бактерии.

Може да почиствате четката бързо и лесно. Първо махнете космите, а след това трябва само да я намажете с пяна за бръснене. С масажни движения хубаво потъркайте. След това изплакнете със студена вода.

А с тази рецепта ще върнете

блясъка на косата си:

1 жълтък

1 с.л. ракия

1 с.л. мас, рициново масло или друга мазнина

1 с.л. сок от лук

1 с. л. мед

Смесете продуктите до получаване на хомогенна смес, а след това ги нанесете в корените на косата. Покрийте с найлон и оставете съставките да подействат половин-един час. 

Ако искате да си приготвите подхранващ балсам,

са ви необходими:

1/2 банан

1/2 ч.ч. кисело мляко

3 с.л. мед

Разбъркайте съставките добре и нанесете на косата. Измийте след 15 минути.

Наред с грижите за косата и лицето, трябва да обърнете внимание и на ноктите, които определят вида на ръцете. Няма нужда да ходите на маникюр, за да се грижите за ноктите си. 

Почистването на нокътната плочка и кожичките

около нея става само с топла вода и сапун

Обикновено кожата около ноктите през зимата става по-груба и дори напукана. Затова тя трябва да се подхрани и омекоти. Може да използвате растително масло с няколко капки лимонов сок. Тази комбинация ще помогне при чупливи нокти, което се получава при дефицит на витамини през зимата.

За заздравяването на нокътната плочка много подходящи са ваните с лайка. Нужно е само да напълните една голяма купа с хладка вода и лайка. Това подхранва ноктите и омекотява епидермиса.