Хепатоложката Алла Южнова каза, че за да поддържате черния дроб в нормално състояние, преработените и пържени храни трябва да бъдат изключени от вашата диета. Препоръките на специалистката са дадени от MedikForum. Южнова също така посъветва да не се увличате по сладкиши и бисквитки, както и по газирани напитки и плодови сокове. Тя обясни, че изброените храни увеличават количеството натрупани мазнини в черния дроб.

Храните с високо съдържание на сол също влияят негативно на черния дроб, допълва тя: „Храните с високо съдържание на сол увеличават риска от неалкохолна мастна чернодробна болест (NAFLD)“, добави тя.

По-рано диетологът Лариса Фаерман разказа как правилно да се мият зеленчуците, за да се отърват от пестициди и восък. Според нея, ако купувате не органични, а обикновени зеленчуци и плодове, то те трябва да бъдат правилно обработени преди консумация. За целта е достатъчно да ги накиснете за 10-15 минути в топла вода с оцет или специален препарат за измиване на плодове и зеленчуци, редава БГНЕС.