• Скачайте от радост, клякайте и си чистете редовно къщата
  •  Рискът от смърт до 10 г. се повишава с 84% при хората, които не могат да се задържат поне за десет секунди на един крак

С напредването на възрастта желанието за редовен спорт намалява. Ефектът от физическата активност вече не е толкова бърз, а и личното време не достига заради многото ангажименти. По-запалените да поддържат добра форма се хвърлят отчаяно към интензивни тренировки, а останалите зарязват и най-простите упражнения, защото не виждат ползата от тях.

Проучвания показват, че дори “най-мързеливите” движения могат да помогнат за по-добра форма, ако се правят редовно. Всяко упражнение, което включва малко сила и баланс, предизвиква съществена разлика, казва пред “Дейли мейл” английската лекарка Люси Полък, автор на книга за правилното остаряване. Тя дава пример със стоенето на един крак, което може да се извършва, докато си миеш зъбите например. Ако твърде дълго се заседяваш на едно място, е полезно да ставаш и да балансираш по този начин за по минута.

“Ако можете да стоите на един крак, е много добър знак”, посочва специалистката по дълголетие. Изследване е установило, че рискът от смърт со10 г. се повишава с 84% при хората, които не могат да се задържат поне за десет секунди на един крак.

Друго мързеливо, но ефективно упражнение, е клякането. “Всяка форма на тренировка, която го включва, особено ако тялото слиза възможно най-ниско и гърбът се държи изправен, максимално напряга мускулите и подобрява усвояването на кислород. Увеличава сърдечния ритъм и стимулира производството на хормон на растежа. Повишаване метаболизма дълго след упражнението”, обяснява треньорката Зана Морис.

По-ефективно изгаряне на мазнини се наблюдава и при плуване в студена вода

Тази тренировка не е за всеки, но е доказано, че 11 минути от нея седмично вършат страхотна работа. Защото студът активира т.нар. кафява мазнина в телата ни. Тя действа като термичен двигател, генерирайки повече топлина и изгаряйки повече калории от всяка друга телесна тъкан. Експерти казват, че дори при 20 градуса температура на водата започва да се наблюдава този ефект. Ако успявате да активирате здравословната си кафява мазнина, можете да редуцирате бялата си мазнина, която е свързана с напълняването, а също така да намалите риска от сърдечносъдови заболявания, казва датският специалист по метаболизъм доктор Сузана Соберг.

Затова тя съветва да не се притеснявате от студа. Студеният душ също върши работа, ако издържате под него 3-4 минути и го практикувате поне през ден.

Ако това ви се струва прекалено екстремно, може просто да скачате - проучвания са показали, че се стимулира растежа на костите. При едно от тях американки на възраст между 25 и 50 г. са били подложени на 16-седмична ежедневна скачаща програма. Но са правили 10 или 20 скока два пъти на ден. Имало е и контролна група, която е извършвала само ежедневните си физически натоварвания. Всички били подложени на изследвания за костната структура в началото и в края на тестовете, но само при скачалите е установено подобряване на плътността на тазобедрената кост.

Физически неактивните обаче на всяка цена трябва да продължат да извършват ежедневни задачи като чистене и пазаруване възможно най-дълго време. Установено е, че отделялите повече от 15 минути седмично за такива дейности се справят по-добре в много други области в сравнение с тези, които са прехвърлили тези си задължения на други.

Изследване на Световната здравна организация е показало, че

28% от хората по света над 18-годишна възраст водят заседнал начин на живот

Това означава, че те не отговарят на глобалните препоръки за поне 150 минути умерена или 75 минути интензивна физическа активност на седмица. В страните с високи доходи 26% от мъжете и 35% от жените не се движат достатъчно, докато при по-бедните държави процентите са 12 и 24 съответно за двата пола.

И последиците от малкото движение се отразяват не само на физическото, но и на психическото здраве.

Затова специалистите съветват да не се отказваме през целия живот от присъщите за детството изблици на енергична активност. Да скачаме от радост, да играем с деца и домашни любимци, да изкачваме стълби и мъкнем тежки чанти, защото това ни помага да останем здрави. Проучване на университета в Сидни е открило, че дори да правим такива неща само по 3-4 минути на ден, пак подобряваме някои от жизненоважните показатели за дълголетие.