Стареенето засяга клетъчните процеси по един и същи начин не само при хората, а и при плодовите мушици, плъховете, мишките и червеите, сочи проучване на Университета в Сидни UNSW, публикувано в "Нейчър". Констатациите на екипа са интересни, защото разкриват как това явление може да бъде прекратено. 

„Това отваря една наистина фундаментална нова област за разбиране как и защо остаряваме“, казва Линдзи Ву, която е биохимик в екипа. 

С напредването на възрастта на животните различни молекулярни процеси в клетките стават по-малко надеждни - генните мутации стават по-чести и краищата на хромозомите се откъсват, което ги прави по-къси. Много проучвания са изследвали ефектите на стареенето върху генната експресия, но малцина са изследвали как то влияе върху процеса, при който генетичната информация се копира от планова ДНК верига към РНК молекули - казва Андреас Бейер, изчислителен биолог от университета в Кьолн, Германия.

За да разберат, Бейер и колегите му анализираха транскрипционните промени в целия геном в пет различни организма и изолираха спеифичен ензим Pol II. Той се оказва познат за учените от предишни изследвания, които показват, че ограничаването на диетата и инхибирането на инсулиновото сигнализиране може да забави стареенето и да удължи живота. 

Концентрират се върху скоростта и дали тя зависи от диетата. Оказва се, че ако тя е нискокалорична, той се движи по-бавно и тогава плодовите мушици живеят 10-20% по-продължително от останалите. 

Според екипа, ако Pol II се атакува с подходящи медикаменти, това може да забави процеса на стареене. Всъщност именно тези изменения предизвикват много заболявания, включително различни видове рак.