Човешкият папиломен вирус е един малък ДНК-съдържащ вирус, за който в края на миналия век един немски учен доказа, че има връзка с рака на шийката на матката. Това заяви проф. Радостина Александрова в предаването „Пулс” на NOVA NEWS.

Според онкогинеколога д-р Лъчезар Танчев това е едно от гинекологичните заболявания, които се появяват при по-млади жени. Тук най-сериозната възрастова група е между 40-50 годишна възраст, за разлика от рака на яйчника.

„Ракът на шийката на матката продължава да бъде едно от водещите гинекологични заболявания. В страните от Стария континент над 325 млн. жени над 15-годишна възраст ежегодно са в риск да развият това заболяване. В страните от ЕС новите диагнози годишно са около 33 000, а 15 000 жени губят живота си от напълно предотвратимо заболяване. В България по една жена дневно умира от това заболяване. При нас преживяемостта е по-ниска, смъртността е по-висока. Международна програма до 2030 г. цели да каже „стоп” на това заболяване с ежегодни ваксини”, обясни проф. Александрова.

„Ранното започване на полов живот, честата смяна на партньорите допринасят за развитие на рака на шийката на матката”, каза д-р Танчев. „Младите хора трябва да знаят, че това не е миг удоволствие, а е нещо, което може да промени живота ти нататък – здравословно, емоционално”, поясни той и допълни, че е добре, че момичето е сигурно, че иска да започне полов живот точно с това момче.

„Заразяването с папилома вирус става по полов път, пренася се от мъжа на жената или обратно. Няма измислено лечение”, обясни д-р Танчев.

„Най-често мъжете пренасят вируса, но те по-рядко развиват това заболяване”, допълни онкогинекологът. „Специфичното изследване е пср изследване – при жените, би могло и при мъжете”, обясни той и допълни, че човек може да е прекарал такава инфекция и да не е разбрал.

Той препоръча жените да си правят редовно цитонамазка. Симптомите са кървене при полов контакт, бяло течение с различен интензитет и в по-късен етап – болка.