Български лекари спасиха мъж със запушени артерии и много придружаващи заболявания, съобщиха от УМБАЛ „Проф. Д-р Александър Чирков“.

71-годишният Стефчо Илиев страда от болест на Паркинсон, има хронично обструктивна белодробна болест, хипертонично сърце и е прекарал остър миокарден инфаркт през 2020 г. Преди няколко дни той постъпва в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ със силно главоболие, световъртеж, нарушение в равновесието и припадъци, се посочва в съобщението.

Специалистите по съдова и ендоваскуларна хирургия установяват високостепенно стеснение на общата сънна артерия и силно нагъване на вътрешната сънна артерия, което води до забавяне на кръвотока към мозъка.

След диагностиката, съдовите хирурзи пристъпват към операция.

По време на хирургичната интервенция те заменят общата сънна артерия с протеза, вътрешната и външна сънни артерии са издърпани, така че да се намали удължението им, направена е обща площадка между тях и са пришити към поставената протеза, добавят от болницата.

По този начин е възстановен изцяло кръвотока, преодоляно е голямото стеснение на общата сънна артерия, преодоляно е и удължаването на вътрешната сънна артерия, което допълнително забавя кръвоотока към мозъка, посочват от лечебното заведение.

Кардиолозите на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ също откриват патологии в областта на сърцето на Стефчо Илиев и извършват холтер ЕКГ, след което променят кардиологичната терапия, която до момента той е приемал, се посочва още в съобщението.

Пациентът е изписан на втория следоперативен ден в отлично общо състояние, очарован и благодарен на екипа на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ за положените грижи, добавят от болницата.