Най-честата хипотеза залага на половия хормон естроген, който пази донякъде от сърдечносъдови инциденти през активните години 

Жените живеят по-дълго от мъжете в повечето държави. Мъжете са по-дълголетни в няколко азиатски страни - Афганистан, Непал, Папуа-Нова Гвинея, Намибия и Зимбабве в Южна Африка и още няколко. Изключенията вероятно се дължат на голям процент майчина смъртност при раждане и неравенство на половете във всичките измерения. Твърдението, че жените са по-дълголетни, обаче не е абсолютна истина за всяко сравнение мъж - жена, а статистика. Анализ в “Бритиш медикъл джърнъл” за продължителността на живота на мъжете и жените в 199 страни за почти 200 г. сочи, че често женените и мъжете с диплома от университет са по-дълголетни от неомъжени жени и жени без образование.

Всички фактори не са изучени, преплитат се социални, поведенчески и природни дадености, но дори взети изолирано, биологичните различия могат да обяснят по-високата продължителност на живота на жените. Учените смятат, че водеща роля има женският полов хормон естроген. С милитаристична образност той може да бъде наречен хормонална стража, която пази сърцето. С участие на ензима се постига намаляване на нивата на вредния холестерол в кръвообращението, който се смята за водеща причина за сърдечните инфаркти. Лекарите го наричат липопротеин с ниска плътност и в медицинските документи се изписва с абревиатурата LDL. Разговорно е известен като лош холестерол.

Обикновено 5-10 г. преди менопаузата естрогенът намалява, а след нейното настъпване стига минимума си в женското тяло. Тогава при равни други условия рискът за сърцето и мозъка на жените се изравнява с мъжкия. На тази основа възниква хипотезата, че хормонозаместителна терапия (ХЗТ) би подобрила здравето на сърцето в менопаузата.

Някои проучавия в САЩ върху дългосрочната ХЗТ оставя много въпроси без отговор, пише Кливланд клиник в информационен материал по темата за здравето на жените. Медицината продължава да събира доказателства за ефектите.
Към момента се цитират проучвания за “някои предимства на ХЗТ за предотвратяване на загубата на костна плътност - остеопорозата, и намаляване на вероятността от рак на дебелото черво”, но не и за свързаните със сърцето рискове.
Но дори и с цел подкрепа за костите и черват решението за продължителна заместваща хормона терапия трябва ще е след претегляне на плюсовете и минусите, докато не се намерят убедителни доказателства в едната или другата посока, смятат авторите. Затова пък има безспорни данни, че най-честите заболявания засягат мъжете и жените по различен начин. Най-вече когато става дума за симптоми, познаването на нюансите може да е животоспасяващо.

Инфаркт. Характерното при сърдечен удар усещане на мъжете е за натиск като от канара върху гърдите и болка. Но не е толкова често срещано при жените. 
При много жени обезпокоителният симптом може да е в горната част на гърба или в стомаха, да се появят в различна комбинация болка в челюстта, задух, гадене, замайване. Друго, за което кардиолозите предупреждават: въпреки че сърдечносъдовите заболявания са сред водещите причини за смърт и при двата пола, фаталният изход е по-вероятен за жените.

Инсулт, мозъчен удар. Честите симптоми на това животозастрашаващо състояние са внезапна слабост на едната страна на лицето и тялото, загуба на говор и равновесие, мозъчна мъгла. Но жените често имат и допълнителни или различни симптоми като гърчове, припадък, халюцинации, хълцане, повръщане.
Както и се възстановяват по-трудно и продължително от инсулт.

Стрес. За жените е по-вероятно да изпитват чувството, че натискът от средата (ангажиментите, работата, животът) поставя на изпитание търпението да го понесат, без да разруши емоционалната им стабилност. При невъзможност да понесат тежестта на такава преса и двата пола изпитват гняв и мускулно напрежение, но жените по-често казват, че това им причинява главоболие, стомашно разстройство или ги кара да плачат. Мъжете определено по-рядко имат физически симптоми. На приницпа “аз не се чувствам така, значи е невъзможно” мъжете са склонни да подозират, че жените просто се глезят. Доказано е чрез обективни измервания обаче, че грешат.

Болка. Лекарите все още не знаят причината, но смятат, че през живота си жените изтърпяват повече епизоди на хронична болка. В това понятие се включва мъчително усещане, което продължава над 6 месеца. Освен това болката при жените често е по-интензивна. Обяснението може да е в хормоналните разлики между половете, но е възможно и механизмите да са много по-сложни.

Остеопороза. Жените особено след 40-годишна възраст по-често развиват остеопороза. Но според американски проучвания мъжете с аналогична рехавост на костното вещество са в 2 пъти по-голям риск от фатално развитие при счупване на бедрената шийка.

Урологични инфекции. Въпреки че жените са склонни да получават по-често инфекции на пикочните пътища, при мъжете възпаленията са по-комплицирани. Преобладаващите причини за инфекцията при двата пола също не съвпадат. Жените най-често са жертва на бактерии поради анатомичното предразположение за по-лесно навлизане на микроби в пикочните пътища - имат по-къса уретра. При мъжете е по-вероятно да възникнат от нещо, което блокира потока на урината - например уголемена простата или камъни в бъбреците.

Имунитет. Предимство на женския организъм е, че природата го е снабдила с по-разгърната имунна система от мъжете. Обяснението е в процес на уточняване. Засега се дискутират количествени връзки. С напредъка на генетиката се разбра, че Х-хромозомите имат по-висока плътност на гени, свързани с имунната система. По решение на създателя, природата или някаква друга сила жените имат две Х-хромозоми, а мъжете - една.