Ботоксът, поставен в челото, може да промени начина, по който мозъците обработват емоциите. Това показва проучване публикувано в списанието Scientific Reports.

Бактериалният токсин ботулинов токсин (BTX) - известен като ботокс, е доста популярен сред повечето жени като интервенция против бръчки. Смята се, че ботулиновият токсин може да направи дори повече, ако се инжектира в челото, например, може да облекчи симптомите на депресията. Той също така намалява и негативните емоции при хора с разстройство на личността, които страдат от екстремни промени в настроението.

Професор д-р Тилман Крюгер, който е старши лекар и ръководител на изследователска група в Клиниката по психиатрия, социална психиатрия и психотерапия към Медицинското училище в Хановер, доказа това преди години. 

Сега психиатрите разбраха къде и как ботоксът влияе върху негативната програма в мозъка. С помощта на ядрено-магнитен резонанс (MRI) те са визуализирали невронните ефекти при пациенти. Резултатът е, че ботулиновият токсин влияе върху амигдала в мозъка.

„Отпуснатото чело носи по-положително усещане, така да се каже“, обясни Крюгер.

В резултат на това депресивните симптоми се подобряват значително. „Лечението има няколко предимства наведнъж: тъй като парализиращият ефект продължава три или повече месеца, инжекцията също трябва да се прилага само на тези интервали“, каза той.

Ботулиновият токсин ограничава емоциите. Това върши работа при депресия и разстройство на личността. Около 3% от германците страдат от това заболяване, а повече от 62% от засегнатите са жени. Чрез прекъсване на обратната връзка между мускулите на челото и мозъка, ботулиновият токсин също променя емоционалната обратна връзка.

Изследователите са успели да докажат това в мозъците на пациенти, които са били лекувани с инжекция с ботулинов токсин. Само четири седмици по-късно пациентите са имали значително по-малко симптоми, което е показано и на ЯМР изображенията.

„Успяхме да видим, че ботулиновият токсин помага за силното вътрешно напрежение на засегнатите“, казва психиатърът. 

Сравнителна група, лекувана с акупунктура, също показа подобрени клинични симптоми.

В сътрудничество с Калифорнийския университет в Сан Диего проф. Крюгер открива заедно с негови колеги, че ботулиновият токсин може също да облекчи тревожните разстройства, когато се инжектира в мускулите на главата, мускулите на горните и долните крайници и мускулите на врата.

Учени от Калифорнийския университет в Ървайн публикуваха проучване, изследващо хипотезата за обратна връзка чрез използване на инжекции с ботокс върху група от 10 жени, всяка на възраст между 33 и 40 години. Жените се инжектират с ботокс, за да предизвикат временна парализа на глабелурния мускул, отговорен за мръщенето, а след това се измерва мозъчната им активност, пише bTV.

Изследователите откриват, че активността в центъра на нашия мозък, отговорен за емоционалната обработка, показва признаци на промяна, когато виждаме щастливи и ядосани лица след инжектиране на ботокс. Промени се наблюдават и при промени във веретеновидния участък на мозъка, който помага при разпознаването на обекти и лица, когато участниците виждат щастливи изражения. 

Резултатите показват, че предотвратяването на мръщенето чрез инжекции с ботокс възпрепятства начина, по който мозъкът обработва емоционалните лица.

Ботулиновият токсин е най-силният известен невротоксин. Произвежда се от бактерията Clostridium botulinum. Той възпрепятства отделянето на невротрансмитера ацетилхолин от окончанията на аксоните, като по този начин причинява слаба парализа. Симптомите на отравяне с ботулизъм обикновено се причиняват от консумация на лошо консервирана храна, в която е натрупан бактериалният токсин. Това инхибира предаването на възбуждане от нервните клетки към други клетки, особено при свързването на мускулите и кръвта.